Sindicalişti da, sindicalism ba!

Liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia sunt în continuare mai preocupaţi de propriile interese, decât să-şi facă treaba. Pe măsură ce trece timpul, unele lucruri spuse de fostul manager Laurenţiu Ciurel tind să se confirme şi este păcat.
Vechea Federaţie Naţională Mine Energie, cea condusă pe vremuri de Marin Condescu, era cunoscută pentru influenţa pe care o avea în minister atunci când era vorba de numit directori. Chiar şi influenţa liderilor sindicali de la cariere asupra directorilor era bine cunoscută. Ciurel şi-a propus să distrugă mişcarea sindicală a lui Condescu şi parţial a reuşit. Nu a făcut-o pentru binele oamenilor, ci pentru a-şi face propriul sindicat, de care să se folosească atunci când are nevoie.
Ciurel a plecat şi a venit Ciobotărică la conducerea companiei. Ce fac sindicatele? Rămân dezbinate, duşmăniile semănate pe vremea lui Ciurel rodind în continuare. Nu mai puţin adevărat este faptul că anumite sindicate din FNME încearcă să revină la vechiul obicei de a pune directori. Liderul de la Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, jubila pe facebook, când s-a anunţat pe surse că Gheorghe Daviţoiu va fi director la Sucursala Rovinari. Nu a fost să fie, aşa că sindicaliştii au fost nevoiţi să se mulţumească cu faptul că directorul lor preferat va conduce Cariera Roşia. Şi liderii de la Lupoaia şi Roşiuţa au avut preferaţii lor, pe David şi Enescu, puşi şefi de carieră de directorul Ciobotărică în şedinţa din 29 februarie.
Pe 8 martie, Directoratul a revocat numirile făcute cu nici zece zile înainte. Ce au făcut cei de la FNME? Pe surse s-a auzit că liderii din Motru, Roşca şi Bădiţă, voiau să scoată oamenii în stradă. Oficial, FNME a dat un comunicat în care a cerut administraţiei să urgenteze finalizarea reorganizării. Printre rânduri se putea citi că nu le convine revocarea directorilor agreaţi.
FNME ar trebui să-şi pună o întrebare. De ce oamenii care au plecat presaţi de Ciurel la alte sindicate nu se întorc? Nu cumva pentru că văd aceste jocuri ale unor lideri, nu ale tuturor. Tot respectul pentru cei care i-au apărat pe salariaţi în cei trei ani de teroare marca Ciurel. Respect pentru Dan Pîrvulescu, Manu Tomescu, Doru Crăete şi mulţi alţii. Dar asta nu le dă dreptul unora să se creadă „la putere” pentru că nu mai e Ciurel. FNME trebuie să se poarte şi în raport cu administraţia Ciobotărică precum un sindicat care urmăreşte interesul oamenilor pe care îi reprezintă şi nu să negocieze directori, sedii de sucursală şi alte asemenea.

Vizualizări: 463

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: