Sindicaliştii din CE Oltenia, păreri diferite despre negocierea CCM

Liderii Federaţiei Univers spun că administraţia şi sindicatele ar trebui să demareze discuţiile referitoare la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) al salariaţilor, dat fiind faptul că cel în vigoare expiră la finele lunii martie. Cei din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) consideră că discuţiile ar fi premature, neavând o proiecţie a bugetului pe 2017.

Managerul CE Oltenia, Ionel Ilie, le-a propus sindicaliştilor acum circa o lună, la ultima şedinţă administraţie-sindicate, să înceapă primele discuții pentru negocierea CCM, prin înfiinţarea unor subcomisii pe capitole din care să facă parte atât sindicaliști, cât și reprezentanți ai administrației. Nu s-a mișcat un deget în acest sens până acum, spune liderul SMEO, Gabriel Cădărușe, nici din partea CE Oltenia, dar nici din partea sindicatelor. "Va fi foarte dificil. Suntem deja la mijlocul lui octombrie, decembrie este o lună semi-moartă. Vom lua atitudine, dar prima dată acorzi credit federațiilor. Domnul Marciuc a zis că așteaptă și, dacă până pe 15 octombrie nu vor face nimic în sensul acesta cei din administrație, obligatoriu vom sesiza noi. Adică să ne cheme la discuții pentru a face acele subcomisii", a declarat Gabriel Căldărușe.

FNME aşteaptă bugetul
Liderul FNME, Dumitru Pârvulescu, spune că acele subcomisii nu şi-ar avea rostul, pentru că nu ar avea efectiv pe ce discuta în lipsa unui proiect de buget pentru anul 2017. "E foarte bine, dar ca să discute aceste subcomisii și ca să aibă o finalitate ar trebui să discutăm clar și să ne înțelegem ce vrem. Eu nu sunt de acord să punem niște oameni să muncească ca nărojii nu știu cât timp și după aceea să nu se aleagă nimic de munca lor. Nu se poate solicita acum pentru peste 15 ani. Contractul expiră pe 31 martie, nu se începe negocierea. Este prematur. Ca să începi negocierea CCM trebuie să am cel puțin o proiecție de buget pe 2017. Nici măcar n-au început să-l creioneze", a comentat președintele FNME, Dumitru Pîrvulescu.
Când a aflat poziția liderului FNME, președintele SMEO a reacționat. "Perfect de acord, nu există. Dar bugetul pe anul acesta în luna septembrie a fost aprobat. Dacă așteptăm tocmai după bugete aprobate sau proiecții, atunci înseamnă că întotdeauna vor sta la dispoziția altora și noi vom aștepta resemnați orice decizie iau alții. Nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Putem mare parte din probleme să le rezolvăm până atunci", a precizat Gabriel Căldărușe.

Vizualizări: 2,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: