SUPĂRARE: Rămaşi fără cota de cărbune după concediere!

Câteva sute de foşti salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia au aşteptat în zadar banii aferenţi cotei de cărbune. Cei din administraţie nu le-au dat cei circa 500 de lei la chenzina a doua a lunii septembrie, aşa cum a fost înţelegerea parafată cu sindicatele. Unii sindicalişti au informaţii că administraţia CE Oltenia a dat o hotărâre prin care a retras acest drept salariaţilor recent concediaţi. Oricum, sindicatele sunt hotărâte să facă scandal. Unii lideri nu exclud nici proteste.

Foştii salariaţi ai CE Oltenia, disponibilizaţi anul acesta, au beneficiat ca orice alt salariat de cota de cărbune, de 10 tone. Cei care au dorit cota în cărbune au putut solicita cantitatea aferentă până la 30 septembrie, când a fost termenul limită valabil pentru toţi salariaţii. Mulţi dintre ei au optat să ia banii şi nu cărbunele. Mai bine de jumătate din disponibilizaţi au solicitat bani, dar nu i-au primit când au fost virate salariile zilele trecute, aşa cum a fost înţelegerea dintre administraţie şi sindicate. "Am primit sesizări de la oameni din rândul celor disponibilizaţi. A reieşit faptul că administraţia a luat şi hotărâre de Directorat în sensul acesta, să nu mai acorde acei bani. Comisia stabilise ca oamenii să primească acum aceşti bani. Administraţia nu a respectat înţelegerea. Este posibil ca vreo 200-300 din ei să fi solicitat în natură. Aşteptăm o comisie mixtă, ar urma să aibă loc săptămâna acesta. Suntem total împotrivă. Cerem să fie acordaţi banii salariaţilor sau foştilor salariaţi", a declarat Gabriel Căldărușe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO).

„Au gândit cu fundul”
Chiar dacă au plecat din CE Oltenia sindicatele nu renunță la drepturile oamenilor, spun liderii sindicali. "Înţelegerea a fost să primească banii la concediere. Nu cred că se îmbogăţeşte compania, că stă în 500 de lei pe care trebuie să-i dea la pensionari. Au muncit și oamenii aceștia 35-40 de ani în companie, nu cred că cineva își permite să facă o glumă din asta la adresa dumnealor. Dacă au luat o astfel de hotărâre au gândit cu fundul", a precizat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME).
Sindicaliștii nu exclud ca în zilele ce urmează să aibă loc și proteste la sediul CE Oltenia. "Vom face și o adresă. Dacă nu ne vor băga în seamă s-ar putea să vedeți și o anumită formă de manifestare și prin fața Complexului Energetic Oltenia. Nu e normal, e sfidător", a mai spus Gabriel Căldărușe.

Vizualizări: 2,055

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: