Sindicalistul Mija, ghid turistic în timpul liber

Profesorii gorjeni îl cunosc de circa 40 de ani pe Vasile Mija, care s-a implicat mereu pentru a spori activitatea dascălilor. De peste 40 de ani în sistemul educaţional, Vasile Mija cunoaşte sistemul de învăţământ gorjean mai bine decât orice şi mărturiseşte că dreptatea este domeniul în care s-a putut exprima cel mai bine.

Şi-a dorit atât de mult să ajungă profesor încât după ce a luat la Facultatea de Matematică se semna în glumă cu titulatura de „profesor doctor docent”. „La vremea respectivă nici nu ştiam bine ce înseamnă dar atât mi-am dorit să ajung profesor încât abia aşteptam să termin. Înainte meseria de profesor era foarte bine tratată, nu ca acum că ţi-e ruşine să spui că eşti dascăl”, a declarat liderul de sindicat.

Ocupând de-a lungul timpului mai multe funcţii, Vasile Mija spune că meseria de profesor de matematică i se potriveşte cel mai bine şi consideră că atunci când a părăsit catedra pentru a lupta pentru drepturile colegilor săi a fost cu adevărat o cumpănă în viaţa sa. „Viaţa mea a fost lipsită de evenimente deosebite, părinţii mei au trăit până după 80 de ani, soţia mea este pensionară şi sănătoasă, am două fete sănătoase şi la locul lor, una judecătoare, alta economistă în Bucureşti în condiţiile în care şi eu şi mama lor am fost profesori. Cumpănă pentru mine a fost când am părăsit catedra şi am venit la sindicat pentru că nu cunoşteam nimic din acest domeniu, dar a fost bine”, a declarat Vasile Mija. A vizitat zonele sovietice

Pasionat de turism

În afară de această pasiune pentru catedră, Vasile Mija mărturiseşte că turismul este o altă preocupare de-a lui motiv pentru care a şi urmat un curs de ghid. „După facultate am fost repartizat la Mehedinţi unde am predat şapte ani după care am fost inspector de învăţământ în combinatul minier timp de şase ani. Ulterior am lucrat ca director la taberele şcolare timp de 10 ani, de aici a început şi pasiunea mea pentru a cunoaşte, mi-a plăcut să merg în excursii. Am făcut cursuri de ghid şi am organizat excursii în zonele sovietice, am învăţat rusa obligat şi mărturisesc că şi acum particip la toate manifestările şi din motive turistice”, a precizat Vasile Mija.

Liderul de sindicat este atât de pasionat de turism încât nu de puţine ori a dormit în cort cu familia din dorinţa de a experimenta lucruri noi.

Profesor al Centrului pentru Educaţie Incluzivă de mai bine de 20 de ani, Vasile Mija spune că nu este greu să lucrezi cu copiii cu probleme speciale ci mai degrabă delicat. „Aceşti copii trebuie înţeleşi şi trataţi personalizat, în funcţie de nevoile fiecăruia”, a precizat liderul de sindicat.

În puţinul timp liber pe care îl mai are la dispoziţie, Vasile Mija are grijă de gospodărie, face sport de întreţinere sau se documentează despre noile schimbări din legea educaţiei.

Foto: Vasile Mija, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ

Comentariu: Vasile Mija lucrează de mai bine de 40 de ani în învăţământ

Vizualizări: 263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: