Sindicatele acceptă „majorarea“ impusă de Ponta

Sindicatele din minerit şi energie, conduse de Marin Condescu, au acceptat o majorare a fondului de salarii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) de 3%, cea impusă de premierul României, Victor Ponta. Liderul de sindicat Gheorghe Etăgan crede că până pe 31 ianuarie contractul colectiv de muncă din minerit şi energie va fi semnat. Doar că veniturile salariaţilor nu vor fi nici acum armonizate.

Sindicaliştii din CE Oltenia au terminat negocierile judecând după declaraţia pe care a făcut-o ieri liderul Gheorghe Etăgan Acesta a confirmat că nu se poate face o majorare salarială mai mare de 3%, atât cât a anunţat premierul Victor Ponta. Nu mai rămâne de stabilit decât procentul ce va fi aplicat la fiecare companie, cunoscute fiind discrepanţele dintre salariaţii de la complexuri şi cei de la fosta SNLO. „O să fie o creştere de 3%, ne aşteptam să fie mai mare creşterea şi credeam că în următoarele luni putem să armonizăm salariile, dar cred că nu se poate deocamdată“, a declarat Gheorghe Etăgan.

Reprezentantul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Gheorghe Etăgan, a mai adăugat că într-adevăr şi-ar fi dorit o creştere salarială mai mare, dar veniturile companiei nu permit acest lucru. De asemenea, uniformizarea salariilor din compania energetică mai are de aşteptat.

Lucrurile nu ar fi grave dacă, pe lângă ceea ce se specifică în fiecare contractul de muncă s-ar mai adăuga mici facilităţi, însă administraţia militează chiar pentru unele tăieri, iar în final, noul CCM al salariaţilor nu va arăta foarte bine.

În această perioadă are loc o analiză pe buget, la care participă cinci sindicalişti şi cinci reprezentanţi ai administraţiei, însă pe 8 ianuarie vor fi reluate discuţiile în comisia lărgită.

Aceeaşi muncă, salarii diferite

În CE Oltenia au fost valabile anul trecut patru contracte colective de muncă, aşa cum au fost acestea în cele trei complexuri energetice şi în SNLO. După fuziune s-a ajuns în situaţia ca un miner din fosta SNLO, care munceşte la fel ca unul din Jilţ, să aibă salariu chiar şi cu o mie de lei mai mic, deşi acum ambii sunt salariaţi ai aceleiaşi companii. Sindicatele şi administraţia au promis uniformizarea salariilor la nivelul salariului cel mai mare, dar acum, când a fost întocmit proiectul de buget, s-a văzut că nu sunt bani. O variantă ar fi să se ia de la angajaţii fostelor complexuri şi să se pună la cei proveniţi din SNLO, dar este puţin probabil că va avea curajul cineva să taie din salariile a mii de energeticieni şi alte mii de mineri, chiar dacă alte 9.000 de persoane ar avea de câştigat. Cel mai probabil salariile vor rămâne ca şi până acum, cu o indexare de 3%, ceea ce a produce nemulţumire la Divizia Minieră, unde oameni care fac aceeaşi muncă vor avea salarii diferite. Rămâne de văzut cum va fi redactată o astfel de inegalitate într-un contract colectiv de muncă unic, valabil pentru toţi salariaţii.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: