Situația ingrată în care s-a pus Dan Barna

Președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, este candidatul Alianței USR - PLUS pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Neinspirat, acesta a decis să organizeze alegeri și în partid, mai devreme, pentru a-și securiza postul.

Barna are mai mulți contracandidați la șefia USR, cel mai important fiind Cosette Chichirău, care are susținerea multor parlamentari și șefi de organizații. Primele indicii arată că va fi o luptă dură, Chichirău având șanse reale de câștig.

Să luăm în calcul acest scenariu, în care Barna pierderile alegerile pentru șefia USR. Cum își vor mai convinge acești oameni electoratul să îl voteze la prezidențiale? Dacă nu a fost cel mai bun pentru șefia USR, de ce ar fi cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni?

Să presupunem însă că Barna va câștiga. Presa va avea însă un stoc important de declarații gen nu mai e democrație în USR, nu mai este respect pentru principii, pentru competență. Chiar dacă acuzele îi sunt aduse indirect, acestea vor fi reluate la infinit în campania electorală.

Mai mult, apare întrebarea, de ce Barna vrea să își securizeze un post, din moment ce intră cu șanse în lupta prezidențială? Nu crede în șansa lui? Dacă va fi președintele României, va pierde oricum șefia USR.

O altă problemă este cearta pe paritate între USR și PLUS. La europarlamentare și-au împărțit locurile pe listă în mod egal și părea că așa va fi până în 2020. A fost suficient un rezultat bun, excepțional chiar, pentru ca unii de la USR să spună că nu ar trebui să împartă chiar în mod egal cu cei de la PLUS. Poate că așa este, dar ar fi trebuit să stabilească asta atunci când au parafat Alianța 2020 USR PLUS, pentru că altfel va fi o ceartă continuă în anul electoral care urmează. O ceartă pentru ciolan, care le va lua aura de politicieni altfel.

Până la urmă, dacă la primării și consilii județene am fi avut alegeri în două tururi de scrutin, poate că nici nu ar fi fost rău ca USR și PLUS să aibă liste separate. Ambele formațiuni ar fi fost mai motivate să își facă structuri în teritoriu, să promoveze oameni. Dar, în condițiile în care sunt alegeri într-un singur tur, cele două partide sunt condamnate să aibă liste comune, indiferent că unora le convine paritatea sau nu. Pentru că cei 20% ai USR nu vor fi suficienți niciodată pentru câștigarea unei primării, dar cu cei 6% ai PLUS lucrurile se pot schimba, mai ales că în unele județe media este mai mare.

Pentru cei de la PLUS ar fi însă vital să participe și singuri la alegeri, măcar la parlamentare, pentru că altfel vor fi considerați tot timpul o remorcă a celor de la USR. Ca partid nou, nu poți să te impui dacă nu dai niciun test electoral.

Vizualizări: 1,702

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: