O guvernare PNL ar însemna un șantaj continuu

Partidul Național Liberal susține prin vocea mai multor comunicatori că vrea și trebuie să intre la guvernare, pentru că se alege praful de țară dacă rămânem încă un an și jumătate cu Dăncilă și PSD. Liberalii se simt legitimați de votul din 26 mai, când au ieșit pe primul loc la alegerile europarlamentare, dar cu un procentaj totuși sub 30%.

Liberalii duc negocieri pentru o moțiune de cenzură care să ducă la plecarea guvenrului Dăncilă. Să presupunem că PSD trece în opoziție, deși nu sunt semne. Dar, de dragul teoriei, să spunem că PNL preia guvernarea, singur sau împreună cu alte partide, cu Orban sau cu altcineva premier.

Ce ar însemna o guvernare PNL în următorul an și jumătate, cu actualul parlament? Nu ar fi decât un șantaj continuu al unor parlamentari și al unor șefi de partide pentru fiecare vot. O să vrea guvernul liberal o lege să taie nu știu ce taxă? UDMR o să-și condiționeze votul, Ponta o să-și condiționeze votul, Tăriceanu o să-și condiționeze votul și așa mai departe. Și condiționările nu vor avea la bază interesul public, ci tot felul de interese de grup. De altfel, s-a văzut la alegerea noului președinte al Camerei Deputaților cam cum stau lucrurile.

Liberalii îi acuză pe cei din Alianța 2020 USR PLUS că nu vor să își asume o guvernare acum, în ciuda susținerii populare din 26 mai. Barna și Cioloș nu au spus că nu vor să își asume guvernarea, ci că nu vor cu actualul parlament. Cu alegeri anticipate da, pentru că atunci guvernul ar avea susținerea necesară pentru a face ceva.

Cei de la PNL ar trebui să știe că nu erodarea guvernării i-ar face să piardă puncte electorale, ci compromisurile continue pe care ar trebui să le facă, soluțiile imorale la care ar trebui să recurgă. Doar faptul că a început să ia parlamentari de la PSD, care au votat cu două mâini toate nenorocirile cerute de Dragnea, dă rău la electorat. Și asta este nimic față de ceea ce ar urma.

Vizualizări: 1,824

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: