Situație disperată în Bâlteni. Luați de ape cu case cu tot!

Disperare într-o familie din Bâlteni, județul Gorj. Pârâul Cioiana amenință locuința acesteia, deși cei de la Drumurile Naționale au realizat lucrări de consolidare a malului. Acestea nu ar fi suficiente, iar oamenii din zonă dorm cu frica-n sân că vor fi luați de ape. Sunt siguri că după topirea primei zăpezi, nu vor mai avea casa.

Achim Mihai are 50 de ani. A sesizat toate instituțiile competente pentru a găsi o rezolvare. Malul a fost distrus de ape și a ajuns la mai puțin de doi metri de locuință. „Problema asta este de vreo câțiva ani, dar acum au început o lucrare, au pus piatră de munte și au făcut un postament că fac plasă cu de toate și au abandonat lucrarea din august. Digul era de un metru pe un metru și s-a rupt și digul. Mai este un metru până în casă”, ne-a mărturisit bărbatul.

Nici urmă de muncitori

Bărbatul susține că muncitorii au făcut în vară reparații pentru ca malul să fie consolidat, însă nu le-au finalizat. Au luat utilajele și au plecat. Din august nu s-ar mai fi realizat nicio lucrare, iar muncitorii ar fi stricat până și digul de protecție. „Stăm cu frica în sân. Mai e un metru și un pic până la gard. Ne e frică să nu ne trezim cu casa în Cioiana. Și pomii au căzut că e stratul freatic rupt de apă, casa a crăpat. Are zăpadă pusă pe ea, dar centura e crăpată. Am sesizat și Primăria, dar nu se bagă. În amonte trebuie să facă cei de la Drumurile Naționale. Au venit și de la Prefectură, au fotografiat și au plecat. Muncitorii și-au luat utilajele și au plecat. A mai rămas doar piatra de munte pe care au cărat-o cu basculele. Au făcut doar un drum de postament și pe urmă, sănătate! Duși au fost. Din august, nu se mai știe de ei”, mai spune, îngrozit, bărbatul.

„Ne-a luat apa și pomii!”

Marea groază a oamenilor este că vine zăpada. După topirea primei zăpezi, totul ar putea fi măturat de ape. „Pământul ăsta este plin de apă. S-au lăsat jos și pomii. Acum vine și zăpada. Dacă vine apa mare, ne ia. Acum e apa de două palme, când o veni viitura, o să fie mai mare decât Jiul. Cele mai mari probleme au apărut în primăvară. Problema e de câțiva ani și malul a tot fost ros câte un pic. Am avut salcâmi, pomi fructiferi. Au căzut, unii spre casă, alții în apă. Au rămas cu rădăcinile ridicate. Acum a căzut și digul de protecție. Era din ciment, a mâncat apa sub el și a căzut și ăla jos. Noi am făcut asigurare la casă să putem fi despăgubiți în caz de vreo nenorocire”, ne-a mai explicat Achim Mihai.

VERIFICĂRI

Primăria Bâlteni dă vina pe cei de la Drumurile Naționale, în timp ce reprezentanții companiei de Drumuri susțin că lucrările au fost bine realizate. Cât de bine au fost făcute vor vedea cei de la Prefectura Gorj. Instituția a fost sesizată din nou de familia care are probleme și va merge în teren să constate situația de la fața locului. Investiția de la Bâlteni a fost realizată cu bani de la Compania de Drumuri Naționale.

Vizualizări: 3,899

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: