Situaţie financiară din ce în ce mai gravă la spitalul Turceni

În urmă cu câteva luni vă prezentăm situaţia financiară şi datoriile cu care se confruntă Spitalul Orăşenesc din Turceni. Noua conducere spera atunci să poată achita datoriile, însă odată cu trecerea timpului problema financiară devine tot mai greu de rezolvat. Ultima spranţă a Anei Diţescu, managera Spitalului, rămâne o rectificare bugetară pozitivă dacă nu, spune ea, se va ajunge în situaţia în care nu vor mai exista fonduri nici măcar pentru hrana şi medicamentele bolnavilor internaţi aici.Din luna aprilie Ana Diţescu este manager al Spitalului Orăşenesc din Turceni şi a preluat conducerea unităţii spitaliceşti cu datorii de aproximativ 4 miliarde de lei vechi către furnizorii de servicii medicale. Atunci a cerut sprijinul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj pentru a achita datoriile către furnizori, însă au trecut câteva luni bune, iar situaţia financiară a spitalului s-a înrăutăţit treptat. Ana Diţescu susţine că, dacă nu se va face o rectificare bugetară pozitivă, există posibilitatea ca bolnavii internaţi la Turceni să rămână fără medicamente şi hrană. „Noi încă mai sperăm într-o rectificare bugetară, că altfel nu ştiu cum ne vom descurca. Vom ajunge în situaţia în care nu vom mai avea fonduri nici măcar pentru hrana şi medicamentele bolnavilor. Este foarte greu, iar datoriile nu sunt de ieri de azi. Noi am cerut sprijin, însă nu am putut rezolva mare lucru. Asta este situaţia”.
  Mai mult decât atât, Secţia de Psihiatrie are 100 de paturi aprobate de Ministerul Sănătăţii, iar în prezent sunt peste 130 de bolnavi cu probleme psihice, în timp ce Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu decontează decât 70 de paturi. Numărul bolnavilor a fost mult mai mare, însă s-au făcut externări forţate ale bolnavilor care nu erau în stare gravă. „Avem 100 de paturi aprobate de minister, iar până acum căteva zile am avut 150 de bolnavi internaţi. Am făcut câteva externări la cei care nu puneau probleme deosebite şi am rămas în prezent cu 136 de pacienţi. Am luat legătura şi cu Secţia de Psihiatrie din Tg-Jiu să nu ne mai trimită bolnavi. Nu au stat câte doi în pat pentru că paturi mai avem, dar nu sunt aprobate, iar Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj nu ne decontează decât 70 de paturi”, a declara Ana Diţescu, managera Spitalului Orăşenesc din Turceni.
Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate susţine că este la zi cu plăţile către Spitalul Orăşenesc din Turceni. Totodată, directorul Daniel Bondoc crede că ar fi bine ca managera spitalului să i-a legătura cu autorităţile locale şi să le ceară sprijinul, pentru că primăria din Turceni are fonduri suficiente ca să poată ajuta şi unitatea spitalicească din zonă. „Noi ne respectăm contractul pe care-l avem cu spitalul din Turceni. Suntem cu plăţile la zi acolo, deci din partea noastră nu sunt probleme, noi am făcut tot ce s-a putut să fie bine. Acolo s-a preluat o situaţie mai dificilă, asta este adevărat, mai mult, o să mai facem o vizită acolo , dar la Turceni trebuie să existe şi sprijinul Primăriei. Conducerea spitalului să se ocupe să obţină aceste fonduri pentru că Primăria din Turceni este una din cele mai bogate primării din oraşele gorjene. S-au dat bani de la Primărie la spital şi cred că s-ar mai putea da de către autorităţi, dar asta este problema conducerii, nu a noastră, a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj”.
Primarul oraşului Turceni s-a întâlnit ieri cu Ana Diţescu pentru a vedea exact problemele spitalului şi în special ale Secţiei de Psihiatrie pentru a vedea ce se poate face şi ce fonduri ar trebui alocate, bineînţeles în limitele posibilităţilor. Ion Iordache susţine că asta nu ar fi prima dată când Primăria ajută Spitalul Orăşenesc din Turceni. „Chiar acum sunt cu managera spitalului şi mergem la Secţia de Psihiatrie să vedem ce se mai poate rezolva pe acolo şi ce soluţii avem în acest moment. Sunt o grămadă de investiţii care trebuiesc făcute. Tot timpul am ajutat spitalul, dar în limita posibilităţilor noastre. Vedem şi noi ce putem face că nevoi sunt destule.”
Datoriile s-au acumulat încă din vremea când Liviu Martin era la conducerea Spitalului Orăşenesc din Turceni şi care a fost demis de Ministrul Sănătăţii pentru un management defectuos.


Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: