Smirnov bate obrazul ONU cu decizia Hagăi

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decizia Curţii de la Haga în ceea ce priveşte statul judeţ Kosovo, că Smirnov a şi adulmecat problema şi a sărit şi el să ceară recunoaştere pentru Transnistria, judeţ al Republicii Moldova. Ministrul lui de externe a trimis cu poşta rapidă o scrisoare către Organizaţia Naţiunilor Unite în care cere recunoaşterea pe plan internaţional a Republicii Moldoveneşti Transnistrene.

Cum era de aşteptat, în document se face referire la statul Kosovo asupra căruia Curtea a decis că nu încalcă dreptul internaţional atunci când îşi proclamă independenţa. Aşa cum spuneam zilele trecute, decizia Curţii Internaţionale în cazul Kosovo va constitui un precedent periculos pentru tot felul de provincii sau localităţi ce o iau razna pe arătură şi le arde de independenţă, încurajate fiind de interesele mai noi sau mai vechi ale jandarmilor lumii.

Şiret, ministerul de externe din Transnistria consideră că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU privind Kosovo "înseamnă legitimizarea internaţională a modelului de reglementare bazat pe prioritatea dreptului poporului la autodeterminare", calificând acest document drept "un pas evident pe calea transformării mecanismului depăşit de la Helsinki al orânduirii generale europene în conformitate cu cerinţele secolului XXI".

Dacă Naţiunile Unite vor pleca urechea la Smirnov şi împreună cu Haga vor duce demersul la acelaşi rezultat ca în cazul Kosovo, acest lucru va însemna o posibilă reconfigurare a Europei prin desprinderea a tot felul de state fantomă ce vor face apel la autodeterminare, la independenţă şi la faptul împlinit ca în cazul Transnistriei a cărei recunoaştere, e drept, n-a făcut-o decât Rusia. Autorităţile de la Tiraspol au făcut o solicitare similară în 2008, ca urmare a recunoaşterii independenţei Kosovo de către mai multe state membre ONU. Acum şi-au reluat demersul cât e caldă problema Kosovo, deşi cele două judeţe care se doresc state nu sunt asemănătoare decât în aparenţă. O recunoaştere internaţională a statului Transnistrean nu se va face doar pentru că o cere Smirnov, ci în cel mai nefericit caz apariţia oficială a acestui stat se va trata, ca de obicei, la masa verde, unde nu sunt prea multe scaune.

Mă tot gândesc ce zice Putin despre cererea lui Smirnov taman acum când  Moldova se pregăteşte de alegeri, alegeri care ar trebui să se desfăşoare şi pe teritoriu transnistrean, având în vedere că până una alta şi conform dreptului internaţional, Transnistria, în ochii orbi ai Naţiunilor Unite, este încă un judeţ al Moldovei!

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: