„Profa de şpagă“ vrea 12 miliarde daune

Profesorul universitar implicat acum doi ani şi ceva într-unul din cele mai faimoase cazuri de corupţie la nivel local se îndreaptă acum cu acţiune judecătorească împotriva statului român, după ce toate instanţele s-au pronunţat în privinţa nevinovăţiei sale. Mariana Văduva vrea să îşi repare viaţa, în spatele acuzaţiilor ce i-au fost aduse din momentul în care i s-au pus cătuşele şi până acum neexistând dovezile care să probeze faptele pentru care a ajuns 24 de ore „la răcoare” şi ani de zile prin sălile de judecată. Cazul a fost instrumentat de procurorul Emil Moţa.

Mariana Văduva a devenit la începutul lui 2007 unul dintre cel mai celebri dascăli din cadrul  Universităţii Constantin Brâncuşi, ea fiind atunci reţinută pentru 24 de ore în urma unui flagrant, anchetatorii susţinând la acea vreme că mai mulţi studenţi au mers la aceasta acasă şi i-au oferit diferite sume de bani. Rectorul Adrian Gorun declara la acel moment că anchetatorii ar fi descoperit în casa acesteia plicuri în care se aflau 800 de milioane de lei vechi şi altele cu valută care echivala cu circa un miliard de lei, bani despre care nu s-a mai pomenit însă nimic în perioada ce a urmat. O explicaţie ar fi şi aceea că, susţineau anchetatorii, în timpul flagrantului, banii ar fi fost aruncaţi în foc, informaţia nefiind susţinută cu probe ştiinţifice pe parcursul procesului care a urmat. Văduva a fost ulterior achitată de toate instanţele de judecată, procesul său având loc la Tribunalul Gorj, Curtea de Apel Craiova şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mariana Văduva a depus acum plângere împotriva statului român, solicitând daune civile şi despăgubiri morale şi materiale în cuantum total de 1,2 milioane lei. Ea afirmă că ancheta în care a fost implicată i-a prejudiciat imaginea publică şi i-a afectat cariera profesională, în ciuda verdictelor favorabile obţinute la instanţele de judecată. „Despre mine se scrie în continuare prin ziare că sunt acel profesor implicat în scandalul de şpagă de la Universitate, colegii şi opinia publică mă pun în continuare la colţ şi asta doar pentru că un procuror a instrumentat acest dosar. Pe parcursul procesului oricine a putut să vadă că studenţii au dat bani, dar nu mie, ci unui coleg de-al lor care a pretins că mi i-a oferit mie. Am fost declarată nevinovată după doi ani şi ceva de procese, dar asta nu mai contează aproape pentru nimeni”, menţionează Văduva.

Vrea decan, Gorun nici să nu audă

Mariana Văduva a depus plângerea la Tribunalul Gorj în condiţiile în care pe 30 iunie candidează pentru postul de decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi. Ea are un contracandidat şi afirmă că mai mulţi colegi de-ai săi i-ar fi dat de înţeles că nu ar fi trebuit să se înscrie în aceste alegeri datorită problemelor din trecut.

Rectorul UCB, Adrian Gorun, spune că votul profesorilor din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice va fi cel care va duce la desemnarea viitorului decan, el precizând, ca şi în momentul reţinerii Marianei Văduva, că scandalul în care a fost implicată aceasta a afectat grav imaginea instituţiei de învăţământ superior din Târgu Jiu. „Imaginea universităţii a fost terfelită în ultimul hal atunci, dar acum nu mai am ce să comentez atâta timp cât instanţele s-au pronunţat aşa cum s-au pronunţat. Noi, ca instituţie, ne-am făcut datoria, i-am desfăcut chiar şi contractul de muncă, dar, din nou, instanţele de judecată i-au dat dreptate. Este, în opinia mea, o neputinţă a statului român, iar mai multe nu mai comentez pentru că pentru mine faptele rămân”, menţionează rectorul Adrian Gorun.

         

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: