Medicul Dana Vodislav – 2 ani cu suspendare pentru luare de mită

Judecătorii gorjeni au pronunţat sentinţa într-unul din cazurile corupţie concretizate cu un flagrant, care a făcut vâlvă la mijlocul anului trecut, dr Dana Vodislav primind acum o pedeapsă de doi ani de zile din care nu va face însă nicio o oră de puşcărie pentru că sentinţa este cu suspendare. Magistraţii au luat decizia extrem de greu, având nevoie de mai multe amânări în acest dosar pentru a se pronunţa, audierile pe fond fiind încheiate încă din primăvară, când au fost vizionate şi înregistrările audio şi video făcute în momentul flagrantului.

Medicul Dana Vodislav este şefa secţiei oftalmologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, funcţie pe care a îndeplinit-o şi după ce a fost implicată în flagrantul din 14 august 2008. Ea a fost menţinută în funcţie şi pe fondul experienţei sale profesionale, în dosarul de la Tribunalul Gorj printre martorii audiaţi fiind şi fostul director al spitalului Târgu Jiu, dr Florin Mergea, care a avut numai cuvinte de laudă şi apreciere pentru colega sa.

          Necazurile lui Vodislav cu justiţia au început în momentul în care un gorjean s-a decis să meargă la Parchet şi să sesizeze organele de anchetă în privinţa faptului că medicul i-ar cere bani pentru o scrisoare medicală. Denunţătorul Vasile Turbatu trebuia să vină cu bunica sa de 83 de ani la spital pentru a fi evaluată de către medic pentru a prezenta apoi scrisoarea medicală la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, bărbatul gândindu-se că poate rezolva problema şi cu 200 de lei, fără să o mai transporte pe bătrână de la Căpreni până la Târgu Jiu. Planurile lui au fost date însă peste cap când a aflat „tariful”, după cum reiese din rechizitoriul procurorilor, în care se regăseşte şi o declaraţie a bărbatului.„După ce a analizat actele, spunându-i că bunica este netransportabilă, i-am pus pe masă suma de 100 de lei şi am văzut expresia feţei ce arăta nemulţumire, spunându-mi că este puţin. I-am mai dat 100 de lei, având în vedere nemulţumirea anterioară, împrejurare în care mi-a spus că ea nu eliberează scrisoare medicală pentru 200 de lei, că la orele 12.00 să-i dau suma de 1000 de lei, că altfel nu-mi va elibera scrisoarea, eu motivând că voi merge la bancă pentru a scoate banii", se precizează în rechizitoriul aflat la dosarul judecat la Tribunalul Gorj.

          A negat acuzaţiile

          Pe parcursul anchetei, medicul nu a admis că ar fi implicat în vreo faptă de corupţie, deşi, cu ocazia percheziţiei care a urmat flagrantului în cabinetul medical au fost descoperite mai multe pungi de cafea, ciocolate, băuturi alcoolice, precum şi suma de 9000 de lei.  Vodislav a precizat atunci că banii reprezintă salariile angajaţilor de la propriul cabinet medical sau ratele de leasing pentru aparatura medicală proprie. Judecătorii Tribunalului Gorj au decis ca pentru acuzaţia de luare de mită Vodislav să fie condamnată la doi ani de închisoare şi un an de suspendare a unor drepturi civile, iar pentru acuzaţia de primire de foloase necuvenite condamnarea să fie de un an de zile. Cele două pedepse au fost contopite într-una singură, magistraţii stabilind ca sentinţa să fie cu suspendare.

          Procesul va continua cel mai probabil la Curtea de Apel Craiova, unde şi medicul şi procurorii pot să atace cu apel sentinţa de la Târgu Jiu. Aici lucrurile s-ar putea schimba dramatic, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul primarului din Dragoteşti, Vili Pasăre, care, iniţial, la Târgu Jiu, fusese găsit nevinovat, dar care la Craiova s-a „pricopsit” cu patru ani, sentinţă pe care a contestat-o la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul neîncheindu-se nici până acum. Sentinţa în cazul Vodislav putea fi pronunţată încă din 17 mai, de atunci procesul fiind amânat în mod repetat, judecătorii fiind puşi în mare dificultate în luarea unei decizii. În cele din urmă, ei au acordat doi ani cu suspendare şi au dispus şi confiscarea celor 200 de lei pe care denunţătorul a apucat să-i dea până a mers la Parchet. De asemenea, suma de 155 de lei a fost confiscată, banii reprezentând contravaloarea bunurilor găsite în biroul medicului şi valorificate ulterior de Direcţia Finanţelor Publice, bunurile respective fiind cafelele, ciocolatele şi sticlele de băutură pe care pacienţii le oferiseră ca mici atenţii. Inculpata va mai trebui, de asemenea, să suporte 600 de lei din buzunarul propriu drept cheltuieli judiciare ale statului cu această anchetă.

          Soţul, şi el anchetat pentru fapte de corupţie

          Dana Vodislav este soţia medicului Cristinel Vodislav, trimis în judecată în anul 2007 de către Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul „Steriletul”. Dosarul respectiv vizează felul în care Ministerul Sănătăţii a achiziţionat de la firma medicului gorjean sterilete la preţuri mult mai mari decât cele de pe piaţa liberă, în anchetă fiind implicat şi Remus Virgil Baciu, consilier al fostului ministrul al sănătăţii Daniela Bartoşi.

          Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea inculpaţilor din dosarul „Steriletul” în noiembrie 2009, Vodislav fiind acuzat iniţial de două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi pentru spălare de bani, pentru instigare la uz de fals în înscrisuri oficiale şi pentru instigare la mărturie mincinoasă. Instanţa l-a găsit nevinovat, DNA suferind un eşec în cazul acesta, procurorii anticorupţie declarând recurs, procesul reluându-se în luna mai a acestui an la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, următorul termen fiind programat pentru data de 29 septembrie.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: