Şofer vitezoman, judecat pentru şantajarea unui agent rutier

Un şofer cu zeci de sancţiuni la activ a fost trimis în judecată de procurorii gorjeni, pentru acuzaţia că ar fi şantajat un agent rutier, pe Ion Brânzan. Şoferul, Ştefan Cioroianu, este din Dolj şi atunci când a primit pe drumuri gorjene o amendă pentru depăşirea vitezei, a sunat la 112 pentru a-l reclama pe agentul rutier pentru comportament abuziv şi injurii. Un alt poliţist, Robert Vigaru, a venit la faţa locului pentru a verifica reclamaţia. Cioroianu l-a folosit drept intermediar pentru a-i transmite agentului rutier că, dacă îi anulează amenda, renunţă şi el la plângere.

Ancheta, desfăşurată extrem de discret, fără mare tam-tam, a fost finalizată cu un rechizitoriu în care procurorul de caz consemnează faptul că, după ce a primit amenda, Cioroianu i-a promis poliţistului că îl va „face”. Ca urmare, a pus mâna pe telefon şi a sunat la 112, anunţând că a fost oprit de un agent rutier, care s-a comportat abuziv cu el şi care i-ar fi adresat injurii. Ameninţările l-au vizat şi pe agentul Ion Bărbuceanu, care era în patrulă cu Brânzan, după telefonul primit pe 112, fiind deschisă o anchetă, ofiţerul Robert Vigaru fiind cel care a mers la Bâlteni pentru a vedea ce s-a întâmplat. În momentul în care s-a apucat să scrie declaraţia despre cele întâmplate, doljeanul i-a spus ofiţerului venit de la Târgu Jiu că îi poate transmite lui Brânzan că, dacă îi anulează procesul verbal şi îi returnează şi cei 195 de lei, nu-i va formula plângere penală pentru luare de mită.

Conform cercetărilor penale, Robert Vigaru a făcut demersul respectiv, iar Brânzan a respins un astfel de „târg”, Cioroianu mai spunând însă ulterior încă o dată că face „pace” dacă i se anulează amenda şi i se dă pretinsa şpagă înapoi. Pentru că Brânzan nu a fost de acord, doljeanul a formulat plângere penală şi l-a acuzat pe poliţist de abuz în serviciu şi luare de mită, el aducând în acest sens şi un martor, Cezărel Marius Nicola, care să susţină vorbele sale. Iniţial, martorul a spus că vorbea la telefon şi că a auzit doar în treacăt cum poliţistul îi cerea bani prietenului său, ulterior el revenind asupra declaraţiei şi precizând că totul a fost o invenţie. Ulterior, doljeanul a decis să îl abordeze direct pe Brânzan şi să îi ceară în continuare să îi dea banii înapoi de pe amenda aplicată pentru a-şi retrage plângerea penală depusă împotriva sa, convorbirea fiind înregistrată. Discuţia dintre cei doi a avut loc în faţa sediului IPJ Gorj, Cioroianu neavând ideea că împotriva sa fusese luată măsura monitorizării convorbirilor efectuate în mediul ambiental, discuţia cu Brânzan fiind una dintre acestea.

Pericol pe şosele

„Pericolul social al faptei săvârşite de către inculpat rezultă în mod indubitabil şi din conduita ulterioară săvârşirii infracţiunii de şantaj, inculpatul comiţând o nouă infracţiune, respectiv instigare la mărturie mincinoasă, prin cooptarea martorului Nicola Marius Cezărel în vederea consemnării de către acesta a unei depoziţii prin care să ateste aspecte necorespunzătoare realităţii, respectiv solicitarea de bani de către agentul de Poliţie. Astfel, inculpatul a depus toate diligenţele în vederea atingerii scopului urmărit, respectiv discreditarea persoanei vătămate, agent de poliţie, precum şi tracasarea acesteia, conform celor menţionate la momentul sancţionării contravenţionale în scopul satisfacerii pretenţiilor sale. (…) Dincolo de modalitatea de săvârşire a faptei, care prin ea însăşi presupune un anumit profil moral al subiectului activ, raportat la prezenta cauză, inculpatul a manifestat un curaj ieşit din comun, constrângerea unui poliţist în uniformă, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să procedeze la comiterea unei ilegalităţi în scopul satisfacerii unei pretenţii ilicite, fiind de natură a justifica aprecierea faptei sale ca având un grad de pericol social foarte ridicat”, au consemnat anchetatorii în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată, procesul lui Cioroianu începând cu punerea acestuia sub control judiciar. În acelaşi document anchetatorii reţin şi faptul că doljeanul care poza în „victimă”  a „abuzurilor” agenţilor rutieri era, de fapt, un şofer cu 32 de sancţiuni aplicate în perioada 2005-2014, interval de timp în care i-a fost suspendat de trei ori dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Vizualizări: 365

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: