Bebelușul mort la naștere – viu în acte, deși nu a respirat!

Ancheta pe care polițiștii o au în derulare în cazul morții bebelușului care săptămâna trecută și-a pierdut viața la naștere se anunță a fi una destul de dificilă, la fel ca și situația prin care trebuie să treacă părinții micuței Ștefania. Oficial, fetița figurează în acte ca fiind născută vie, în timp ce medicii legiști spun că ea nu a apucat să respire, părinții neștiind nici ei ce să mai creadă într-o asemenea situație.

Pentru Alexandra și Cătălin Matei ziua de sâmbătă a fost cea în care și-au luat „la revedere” de la copilul pe care îl așteptau de patru ani de zile și care a murit chiar când trebuia să vină pe lume, după o sarcină fără probleme. Micuța a fost înmormântată la Crasna, în localitatea natală a părinților. Ziua respectivă a fost și mai grea pentru mama și tatăl bebelușului după ce au aflat că, oficial, la spital, fata lor este considerată că a fost născută vie, în timp ce medicii legiști care au făcut necropsia au ajuns la concluzia că a fost vorba de un făt mort în pântecele mamei, femeia fiind internată în spital tocmai pentru a naște fără probleme. Concluzia oficială prezentată de purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Vasile Stănculete, este aceea că fetița a avut o suferință fetală acută, însă nimeni nu explică și cum s-a ajuns aici. „În urma examenului macroscopic, legistul ne-a comunicat că placenta și cordonul erau intens impregnate meconial, ceea ce confirmă diagnosticul de suferință fetală cronică. Eu nu pot comenta cum s-a ajuns la această situație, mai ales că sunt anchete în derulare și la finalul acestora lucrurile vor fi lămurite”, a spus Stănculete, care reamintește că prioritatea medicilor în asemenea momente dificile este să salveze viața mamei, lucru care s-a și reușit, de altfel.

„Vor să spun că era vie”

Tatăl bebelușului, Cătălin Matei, a rămas stupefiat când a auzit că fetița lui e considerată ba vie, ba moartă la naștere, el spunând că oficiali de la spital i-au cerut să declare că Ștefania ar fi fost născută vie. „Eu am spus încă din ziua nașterii și repet că dacă se intervenea din momentul internării, că oricum știau bine că era anemie mare și nu putea naște natural, puteau să intervină mai devreme. Mie mi s-a spus de la Medicina Legală că copilul s-a născut mort, iar de la spital că s-a născut viu și a avut nota 1 și eu să îl declar viu. Cum să îl declar eu viu, când eu nici mort nu l-am văzut?!”, a spus, cu supărare în glas, tatăl îndoliat.

„Nu a respirat”

Medicul legist care a efectuat necropsia, Florin Dijmărescu, spune că o concluzie finală în privința cauzelor decesului pot fi trase doar după ce vor fi finalizate analizele microscopice de laborator. La Craiova au fost trimise pentru expertizare amănunțită mostre prelevate din țesuturile și organele bebelușului pentru a se stabili dacă la naștere era mort sau viu. „În urma necropsiei am stabilit că nu s-a instalat respirația extrauterină și am apreciat că el s-a născut mort. Așa ochiometric, să mă exprim neacademic, am apreciat că nu există aer în plămânul acela. Există un test simplu care se face în asemenea situații, se prelevează o probă și se pune în apă, iar dacă plutește e clar că plămânul a fost unul respirat. În cazul acesta s-a dus la fundul paharului, ceea ce arată clar că acel plămân nu a fost respirat. El ar putea fi, eventual, puțin respirat, corpul să se fi mișcat puțin după naștere, dar ineficient. Am înțeles că medicii au încercat să îl resusciteze după naștere, dar fără efect. După analizele microscopice vom afla mai multe”, a explicat Dijmărescu, analizele respective putând însă dura săptămâni de zile de acum încolo, de concluziile respective depinzând și anchetele care sunt în derulare în momentul de față pentru acest caz.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: