Şoferi deveniţi pasageri pentru că au trecut printre barierele lăsate

 Câţiva şoferi gorjeni au devenit de ieri pasageri pentru că au ignorat semnalele acustice şi luminoase şi au continuat să meargă cu maşina printre barierele de cale ferată. Poliţiştii au organizat astfel de controale la mai multe treceri de cale ferată din judeţ, pentru a preveni producerea unor nenorociri.

Gorjul a fost zguduit vara trecută de accidentul produs la trecerea de cale ferată de la Budieni, unde patru copii şi un adult şi-au pierdut viaţa după ce maşina în care se aflau a fost făcută praf. Singurul supravieţuitor a fost şoferul băut, care nu a oprit la trecerea respectivă, printre copii morţi aflându-se şi unica sa fiică. Poliţiştii gorjeni se aşteaptă ca de acum încolo, odată cu încălzirea vremii, şoferii să fie mai grăbiţi ori spre casă ori spre locul de muncă şi, astfel, să îşi pună viaţa lor şi pe a altora în pericol, motiv pentru care ieri au organizat o acţiune mai mult preventivă. Unii dintre conducătorii auto au fost surprinşi în flagrant trecând printre barierele lăsate şi, astfel, pentru trei luni, au rămas fără permisul care le dă dreptul să şofeze.
 La nivel de municipiu controlul s-a derulat în zona străzii Ana Ipătescu, o zonă intens circulată atât de maşini, dar şi de treburi. Din această cauză, aici barierele cad din sfert în sfert de oră, iar şoferii sunt nevoiţi să aştepte minute în şir, minute care, evident sunt timp pierdut şi, deci, enervante. Cei mai mulţi dintre şoferi au respectat semnalele acustice şi luminoase, însă câţiva dintre ei s-au riscat şi au forţat trecerea printre bariere, fără să ştie că peste 50 de metri îi aşteptau poliţiştii. "Nu cred că am trecut printre bariere, oricum nu venea trenul pentru că de abia se lăsau atunci", cam asta a fost justificarea celor traşi pe dreapta între orele 7.00 şi 9.00. Cei rămaşi pietoni erau în mare parte tineri care se îndreptau spre locurile de muncă. 

 Destinaţie "ratată"

 Unul dintre şoferi mai avea de mers un kilometru şi ajungea la destinaţie. Îşi cumpărase maşina din Valea Jiului şi dorea să o ducă la RAR pentru a o înscrie pe numele său. Nu a mai ajuns însă acolo pentru că a fost prima "victimă" a operaţiunii de ieri dimineaţă. Timp de aproape două ore a rămas pe loc, alături de poliţişti pentru că nu mai avea dreptul să mişte maşina de acolo. Aşa a putut să vadă cum unii dintre şoferi erau "iertaţi" pe considerentul că ei nu fuseseră filmaţi şi, în consecinţă, în caz de contestaţie, la instanţă nu ar fi existat probă. Poliţiştii nu aveau aparatul video radar pornit permanent şi asta a făcut ca un singur şofer să aibă bafta să nu fie tras pe dreapta pentru că trecuse calea ferată după ce se aprinseseră luminile roşii şi barierele începuseră să coboare. Imediat au venit şi acuzele din partea şoferului lăsat fără permisul de conducere, acesta fiind convins că dacă ar fi fost singur acolo, doar cu poliţiştii, fără jurnalişti, s-ar fi putut "înţelege" cu oamenii legii. 
 Acţiunea de ieri a mai avut însă un efect, pe lângă cel al conştientizării conducătorilor auto de pericolele la care se expun şi riscurile pe care şi le asumă sau nu atunci când trec printre bariere. Şoferii au aflat cu această ocazie că permisul li se reţine pe loc şi că ei trebuie să cheme pe altcineva pentru a duce maşinile mai departe. Amenzile în asemenea situaţii sunt de 540 de lei, permisul fiind reţinut pe loc de poliţişti şi restituit doar în cazul eventualei contestaţii înaintată la instanţă, dar nu mai devreme de depunerea documentelor.
 În paralel, Inspectoratul Judeţean de Poliţie a anunţat că în ziua anterioră alţi zece gorjeni rămăseseră simpli pietoni pentru că au şofat cu viteze prea mare, bilanţul zilei constând într-un număr apreciabil de amenzi aplicate. " Abaterile comise de participanţii la trafic nu au fost trecute cu vederea de poliţiştii rutieri. Nu mai puţin de 126 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în ultimele 24 de ore, valoarea acestora fiind estimată la suma de 19.560 lei. Totodată, au fost reţinute în vederea suspendării 10 permise de conducere, din care 6 încălcarea regimului de viteză, 2 pentru depăşire neregulamentară şi câte unul pentru cumul puncte penalizare şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice", menţionează IPJ Gorj.


Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: