Libertate de la Băsescu pentru doi gorjeni

 Preşedintele Traian Băsescu a luat ieri decizia de a graţia trei persoane, dintre care două sunt din Gorj, cea mai în vârstă fiind Ion Truşcă, de 81 de ani, din Ţicleni. Soţia bătrânului a primit vestea de la jurnalişti, ea povestind cu lacrimi în ochi cât de greu i-a fost să se descurce singură, mai ales că hoţii i-au călcat curtea, ştiind că nu are niciun ajutor.

Şeful statului i-a graţiat ieri, din motive umanitare, pe Constantin Dima, de 78 de ani şi Ion Truşcă, de 80 de ani, ambii condamnaţi pentru nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti, precum şi pe Angelica Pârvan, mamă a patru copii, condamnată pentru abandon de familie. Ultimii doi sunt din Gorj, cazul lui Ion Truşcă fiind cel mai mediatizat, deşi opinia publică a fost informată pe larg la sfârşitul anului trecut şi despre cazul Angelicăi Pârvan, dintr-un sat de lângă Turceni. Femeia a făcut puşcărie pentru că nu a avut bani pentru a plăti pensia alimentară, la fel ca şi Felicia Ferăscu, o altă gorjeancă, din Rovinari, care şi-a ispăşit toată pedeapsa, deşi avea acasă un copil sugar.
 Ion Truşcă a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru că nu a respectat o hotărâre judecătorească. Acesta este în litigiu de ani buni cu un vecin de la care a cumpărat înainte de Revoluţie un teren situat lângă casa sa, numai că nu a făcut şi acte pentru tranzacţia respectivă. Vecinul l-a dat în judecată şi a câştigat dreptul de proprietate, Truşcă nerecunoscând însă hotărârea judecătorească. Toamna trecută el a fost încarcerat, în decembrie obţinând dreptul pentru trei luni, pe motive medicale să meargă acasă. La începutul lui martie bătrânul a revenit la Penitenciar, sperând mereu într-o graţiere, conducerea închisorii făcând demersuri la Cotroceni pentru completarea cu documente a dosarului acestuia.
 Chiar şi când a intrat din nou pe poarta Penitenciarului, pensionarul spunea că nu renunţă la cei 2500 mp de teren. „E pământul meu, am acte pe el, l-am plătit pe vremea lui Ceauşescu, mi-am făcut şi gard atunci acolo şi el a venit şi mi l-a dărâmat cu ciocanul. Atunci mi s-a făcut şi mie şi soţiei rău, mai ales ea s-a îmbolnăvit şi mai rău de inimă pentru că acolo era munca noastră, erau banii noştrii pe care îi luasem de la bancă ca să-i dăm pe pământ. Nu renunţ la pământul acela nici după ce ies din puşcărie. Îmi fac pedeapsa acum, dar nu mă las pentru că actele sunt de partea mea. Păi el în cererea de retrocedare depusă la primărie nu cere şi pământul ăsta şi ştia de ce, pentru că mi-l dăduse mie. După asta a făcut hârtii şi a umblat ca să-l ia de la noi”, spunea Truşcă.

 Aşteptat acasă... de hoţi

 Pământul aflat în litigiu a fost deja lucrat de rudele bătrânului, aşa că, atunci când va ajunge acasă, Truşcă nu va trebui să se obosească tare mult. Vecinul care pretindea dreptul de proprietate pe terenul cu pricina nu a mai trecut pe acolo, oamenii din sat bătându-i obrazul pentru faptul că, din cauza sa, bătrânul zace în puşcărie la propriu, Truşcă fiind bolnav şi internat la infirmeria Penitenciarului mai tot timpul. Soţia sa, Polina Truşcă, nu aflase ieri vestea cea mare, ea nefiind anunţată oficial pentru că Penitenciarul nu primise niciun document de la Cotroceni. Jurnaliştii au aflat însă că bătrânul a fost graţiat şi urmează să fie pus în libertate, vestea fiind dusă şi la soţia lui Truşcă. "Bine că au făcut binele ăsta, mumă, că nu mai puteam singură. Sunt bătrână şi de abia mă descurc. Nu are cine să-mi dea un pahar de apă sau să sune la salvare dacă mi se face rău", spunea bătrâna. Soţia lui Truşcă stătea ieri încuiată în casă, ea spunând că hoţii au încercat să-i spargă pivniţa, cel mai probabil pentru a-i fura vinul de acolo. "Au venit într-o noapte, am auzit poarta şi câinii lătrând, dar nu au intrat. Apoi s-a făcut linişte şi i-am auzit pe la pivniţă. Am aprins becurile prin casă şi cred că au plecat. A doua zi am văzut plasa îndoită şi cred că pe acolo au trecut. Nu aveau ei ce să ia de la mine, poate doar din pivniţă să fi fost nişte golani de la cârciumile astea de pe aici care să fi vrut vin sau ţuică, ştiind că sunt singură. A venit Poliţia atunci şi mi-au pus ei un bec care se aprinde şi când trece câinele pe lângă el. Aşa poate s-or speria şi hoţii, dar acum sper să vină omul meu acasă şi să trăim amândoi cât om mai avea zile", afirmă bătrâna. 

 Liberi de azi sau mâine

 Conducerea Penitenciarului Târgu Jiu a comunicat că Ion Truşcă va fi pus în libertate imediat cum va sosi decretul de graţiere. Acest lucru s-ar putea întâmpla cel mai probabil azi. La fel stau lucrurile şi în cazul Angelicăi Pârvan, femeia din Ioneşti, care aştepta graţierea preşedintelui încă de la sfârşitul anului trecut, când cazul său a apărut prin presă. Ulterior, situaţia femeii a devenit subiect de dezbatere pe internet, unde majoritatea opiniilor erau pentru eliberarea sa, considerentul principal fiind acela că nu a omorât pe nimeni, situaţia sa fiind cu atât mai revoltătoare cu cât, de atunci şi până acum, România a trecut prin scandalul Gorbunov şi al multor altora care arată cât de ineficientă este justiţia.
 Femeia are de executat o pedeapsă de doi ani pentru că nu a plătit ani de zile pensia alimentară pentru fiica sa din prima căsătorie. Angelica Pârvan are 31 de ani şi în toamnă a ajuns după gratii după ce o instanţă de la Târgu Jiu a condamnat-o, deşi soţul său murise, iar femeia se aştepta ca judecătorii să îi încredinţeze ei fata rezultată din căsătoria respectivă. Lucrurile nu au stat deloc aşa, chiar dacă Pârvan şi-a refăcut viaţa şi a adus pe lume alţi trei băieţi care acum sunt îngrijiţi de tatăl lor. Costel Murgilă se plângea însă la sfârşitul anului că se descurcă foarte greu cu micuţii şi spunea că doar o graţiere a pedepsei primite de Angelica Pârvan îi poate face viaţa mai uşoară. Bărbatul spune că de câte ori pleacă de acasă pentru scurt timp pune lacătul pe fântână şi opreşte curentul de teamă ca băieţii cu vârste de 2, 4 şi 6 ani să nu facă vreo prostie.
 Fostul prefect Victor Banţa a fost mişcat de situaţia micuţilor şi a făcut şi el demersuri la vremea respectivă pentru eliberarea femeii din închisoare. Acesta a organizat atunci chiar şi o chetă, banii donaţi de salariaţii Prefecturii fiind trimişi celor trei micuţi. Ieri aceştia erau la creşa din Turceni, iar tatăl lor la muncă, bărbatul neaflând până aseară că, în scurt timp, femeia va fi liberă din nou iar el va scăpa de corvoada de a avea grijă de cei trei băieţi.


Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: