Elevi trimişi acasă de certurile dascălilor

 Scandal ca la uşa cortului ieri la şcoala din Creţeşti, la circa 7 km de Târgu Cărbuneşti, unde ziua de carte s-a terminat înainte de a începe. Circa 50 de elevi au fost trimişi acasă pe fondul unui conflict mai vechi existent între dascăli, conflict care a culminat cu o ceartă şi, mai apoi, cu declaraţii date la Inspectoratul Şcolar, care vrea să afle de ce nu s-au ţinut orele de curs.

Dascălii din Creţeşti sunt împărţiţi în două tabere, cei mai mulţi fiind de partea fostului profesor coordonator al şcolii, Daniela Pandia. Aceştia sunt în conflict cu actualul director, Ion Cioplea, instalat în funcţie de o săptămână, şi mai ales cu soţia acestuia, care este şi ea cadru didactic. Cioplea a fost director ani buni, apoi prin 2006 în locul său a venit Pandia, care a fost şi ea înlocuită cu un alticineva, care zilele trecute a fost zburat din post pentru a fi repus Cioplea în funcţie. În toată această perioadă certurile şi neînţelegerile au devenit banalităţi cotidiene, care au culminat ieri cu trimiterea copiilor acasă. "Dragi elevi, întrucât nu avem căldură în clasă şi voi ştiţi foarte bine din ce cauză se întâmplă aşa ceva, pentru că nu puteţi rămâne în aceste condiţii până la ora 14.00, când s-ar termina programul normal", cam acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-au auzit elevii înainte de a merge la microbuz şi a se duce acasă pentru a le da părinţilor "minunata" veste că nu au făcut ore.

 Scandal de ani de zile

 Elevii păreau a fi foarte la curent cu ceea ce se întâmplă între dascăli, iar unii chiar povesteau despre certuri la care au asistat doar în ultimele zile, celelalte nemaifiind de actualitate. Viorica Cioplea este acuzată de majoritatea cadrelor didactice că miercuri s-a certat cu femeia de serviciu, care, ieri, nu a mai venit la şcoală pentru a face curăţenie şi foc în sobe. În aceste condiţii, profesorii au invocat frigul din clase pentru a-i trimite pe elevi acasă. "Nu-i adevărat ce spun ei, femeia de serviciu este chiar o nepoată de-a soţului meu şi el sigur ar fi dorit să o menţină pe post, dar să vină şi să facă treabă că am ajuns eu să bag lemne în sobă şi să mă umplu de cenuşă pe mâini. Cum le mai predau eu elevilor în astfel de condiţii. Nici măcar apa nu a schimbat-o în rezervorul de la care beau copii", se apăra Viorica Cioplea, care, ieri, în lipsa soţului său de la şcoală, s-a certat zeci de minute cu Daniela Pandia, pe care a acuzat-o că o "hărţuieşte". Cearta s-a produs după ce cei circa 50 de elevi au plecat acasă. 
 "Soţul meu a venit director şi ea a zis că face orice ca să-l dea jos că nu-i convine că nu e ea. L-a trecut absent în condică atunci când el a devenit director şi era în altă parte. I-a tăiat ore şi aşa îl hărţuieşte mereu. Asta e hărţuire, nu e altceva. De ani de zile suntem hărţuiţi şi eu şi soţul meu. M-am săturat de situaţia aceasta. Femeia de serviciu nu a făcut focul pentru că i s-a interzis, tot ca să aibă soţul meu probleme", declara ieri Viorica Cioplea.

 Partea adversă are cuvântul

 De partea cealaltă, Daniela Pandia, a susţinut că, de fapt, cea hărţuită este ea şi colegii săi, care nu mai suportă scandalurile generate de soţii Cioplea. "Femeia de serviciu a depus până acum cred că 10 note explicative pentru a arăta presiunile la care e supusă. Acum s-a săturat şi nu a mai venit la şcoală pentru a face focul şi curăţenie. Cum să ţinem orele în asemenea condiţii, mai ales că este frig. Am trimis copii acasă şi vom recupera ziua de azi altă dată. Copii trebuie să revină acum la şcoală, o să încerc să explic şi la Inspectorat ca să afle şi dumnealor situaţia de aici. Trebuie făcut ceva ca să intrăm în normal", afirmă Pandia.
 Astfel de declaraţii aveau şi ceilalţi dascăli, care nu s-au înghesuit însă să vorbească în faţa jurnaliştilor de teama unor noi certuri cu familia Cioplea. Singura care şi-a luat inima în dinţi şi s-a plâns de "ameninţări" a fost Mariana Alexoi. "Nu e foc în clase pentru că nu a venit femeia de serviciu. Doamna Cioplea se comportă rău, mi-a şi zis să nu vă vorbesc pentru că are grijă de mine apoi. Toţi trăim cu spaimă pentru că dacă dumneaei are un vocabular neadecvat, nedemn de un cadru didactic, noi ce să facem?! Dumneaei ţipă, ridică vocea la noi, şi asta o pot spune şi ceilalţi colegi, nu doar eu. În privinţa orelor, cred că este evident că e frig în clasă, mai ales că afară am înţeles că au fost zero grade Celsius. Ne vom consulta cu elevii şi vom decide împreună dacă e de rămas la ore", spunea Mariana Alexoi.

 Trimişi acasă spre nemulţumirea părinţilor

 Şi de consultat s-au consultat dascălii cu elevi şi au ajuns la concluzia că nu e rost de cursuri, aşa că şcoala a fost repede "evacuată". Când s-au văzut cu odraslele acasă aşa de dimineaţă, părinţii au crezut că a venit 1 Aprilie mai devreme. Mulţi dintre ei ştiau de conflictul dintre dascăli, dar nu credeau că certurile vor duce la suspendarea cursurilor. "Ei se ceartă de ani de zile, nu de ieri de azi. Se ceartă pe funcţii, pe ce să se certe. Aşa dau ei un exemplu bun la copii. Ce să zic, frumos exemplu, că doar suntem şi în UE şi văd că nu ne mai vine mintea la cap la niciunii", spunea o femeie pe uliţa din Creţeşti. Daniel Hărăboiu crede că scandalul are şi iz politic pentru că dascălii impliaţi în certuri sunt pe la diferite partide, fiind susţinuţi în posturile de conducere atunci când partidele lor au acces la putere. "E un exemplu numai pozitiv de nu se poate. Ce-or avea ei de împărţit nu se ştie. Ce nu ni se alege nouă, părinţilor, e ce treabă are politica cu şcoala şi cu funcţiile de conducere? Că unul e de la PDL, că altul e de la PSD, e şi unul de pe la PNL, dar uite că au de suferit copii. Se ceartă pe lemne, pe focurile din clase, dar se ceartă pe funcţii domnule şi probabil funcţiile astea sunt bine plătite că altfel nu ar fi aşa înghesuială dacă nu ar fi rost şi de nişte venituri acolo", declara bărbatul.

 Suspendarea cursurilor, neraportată la Inspectorat

 Inspectoratul Şcolar Gorj a deschis ieri o anchetă, dascălii implicaţi în scandal fiind chemaţi la audieri la Târgu Cărbuneşti pentru mai multe ore. Inspectorul şcolar general Dorin Taşcău a dispus formarea unei echipe de anchetă care în cursul zilei s-a deplasat în zonă pentru a-i audia pe profesorii implicaţi în scandal, astfel încât cursurile să fie reluate azi. "Evident că nu-i normal ca elevii să fie trimişi acasă, mai ales că nici afară nu mai este aşa de frig. Pe mine nu m-a informat nimeni despre acest incident, dar, acum, am dispus constituirea unei echipe care să meargă acolo şi să îmi prezinte un raport astfel încât de vineri copii să revină la ore", a menţionat Taşcău, care a dat asigurări că azi cursurile vor fi reluate la Creţeşti.


Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: