Staţiunea Săcelu, primenită cu investiţii pentru a-şi merita numele

Veşti bune venite ieri de pe malurile Blaniţei, singura staţiune existentă oficial în acte la nivel de judeţ având administratori noi care dau semne că ar dori o regivorare a turismului aici. Mai mult, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia va investi peste un milion şi jumătate de lei într-o cantină şi un restaurant la Săcelu, în speranţa că turiştii vor avea condiţiile pe care şi le doresc.

 Staţiunea îl are ca director de anul trecut pe Nicolae Rotaru, fost consilier local şi o persoană care ieri a mărturisit că îşi doreşte din tot sufletul să revitalizeze turismul la Săcelu. Vestea cea mai bună venită dinspre acesta constă în faptul că a reuşit să obţină toate avizele care să îi permită demararea procedurilor de licitaţie pentru desemnarea unei firme care să execute lucrările de construire a cantinei şi restaurantului. Acesta afirmă că banii provin din fondurile SNLO, staţiunea, respectiv o bază de tratament, un hotel şi noua cantină şi restaurant, fiind proprietatea Societăţii Lignitului. 
 "Am reuşit să obţinem avizele pentru proiectul de cantină restaurant, pentru 200 de locuri, cu bufet şi dotări de ultimă generaţie. Devizul în luna decembrie 2008 era de vreo 16 miliarde de lei vechi. Era primordial să obţinem aceste avize. Staţiunea nu mai avea cantină, ca un făcut, chiar de când am venit eu aici ca director. Am încercat o colaborare cu taberele, apoi cu fosta cantină, băgată şi ea în reabilitare de către proprietar. Dar acum am reuşit să obţinem toate avizele necesare, nu mai rămâne decât să ţinem licitaţia şi să-i dăm drumul la treabă", afirmă Rotaru.

 Planuri mari, mizerie multă

 Directorul Statiunii Sacelu spune însă că turiştii vor avea parte de mizerie în localitate şi vara viitoare. Nicolae Rotaru afirmă că el îşi face curăţenie în staţiune, dar autorităţile locale sunt cele care nu îngrijesc restul comunei. Acesta îl acuză pe actualul primar Ion Voica despre faptul că în localitate este mizerie, Rotaru afirmând că îi ruşine să intre în comuna respectivă când vede cât este de neîngrijită. Staţiunea nu a excelat niciodată la curăţenie şi, oricât de multe calităţi ar avea apa, dacă drumul până la bazine e plin de molozuri, PET-uri şi hârtii, orice alt efort sau bună intenţie îndepărtează turistul care, evident, a doua oară va căuta locuri mai curate.
 "Presa scrie despre mizeria din staţiunea Săcelu, nu despre mizeria din localitatea sau comuna Săcelu. Este o diferenţă mare, pentru că eu de când am venit am impus ordine şi curăţenie, pe care însă nu le pot face şi în comună. Mi-e ruşine mie să intru în localitate pentru că în faţa primăriei este o baracă pe care sunt afişe de acum patru ani. Eu sunt de trei ori contra mizeriei, mie îmi place curăţenia, iar lucrul acesta îl ştiu colegii. Lumea nu vorbeşte de Rotaru sau altcineva, ci despre Săcelu şi mizeria de aici. Noi trebuie să fim în parteneriat cu Consiliul Local pentru că pe edilul şef îl exclud. L-am avut ca electrician şi ştiu cât poate. Pentru mine el a nul şi neavenit pentru că nu ne ajută niciodată", afirmă Rotaru.
 
 În conflict cu primarul

 Aşadar, orice ar vrea noul director al staţiunii Săcelu să realizeze acolo, restul localităţii rămâne mizerabil. Chiar lângă fostul magazin cooperatist pe care SNLO îl va transforma în cantină şi restaurant zac de ani de zile ruinele unor foste clădiri. Un bucureştean a cumpărat zona respectivă pentru a o amenaja, a dărâmat ce a putut şi aşa a lăsat lucrurile. Edilul din Săcelu, Ion Voica, nu a dat niciun semn până acum că ar dori să se implice într-o schimbare în bine în imaginea localităţii, nu neapărat a staţiunii. Săcelu oricum este o comună în care primarii au stat mai mult pe la închisoare decât pe la birou pentru a rezolva problemele, Nicolae Rotaru spunând că degeaba a adus el staţiunea pe profit dacă autorităţile locale nu o fac şi atractivă pentru turişti.
 "Ce poate să vadă turistul aici? Barăci dărâmate! Lumea vine pentru tratament şi linişte, pentru frumuseţea zonei, nu pentru mizerii. Pe edilul şef nu-l interesează lucrurile acestea. O spun încă o dată că nu staţiunea e plină de mizerie, ci localitatea. Pe primar îl interesează alte lucruri. M-a amendat, de fapt, nu pe mine, ci unitatea, cu 100 de milioane de lei vechi pentru că am încercat să fac o hazna. De fapt, la fosta cantină proprietarul actual a încercat o asemenea lucrare, dar noi am primit amenda. Nu ştiu de ce nu vrea o colaborare pentru că avem nevoie de canalizare în localitatea aceasta. Noi trebuie să facem mai multe investiţii aici, avem deja un posibil investitor de la Braşov interesat de o colaborare, sunt multe de făcut, dar nu cu un aşa primar", spune Rotaru.

 Planuri de viitor

 Ambiţiile actualului director sunt mari şi pot fi considerate realiste. Acesta vrea să transforme actuala staţiune de o stea în una de trei stele, potenţial pentru aşa ceva fiind. Chiar dacă termopanele, de exemplu, atât de banale în ziua de azi, par încă ceva de domeniul viitorului la baza de la Săcelu, Rotaru mizează pe calitatea apelor de aici şi pe interesul oamenilor de a veni şi a se trata de diferite afecţiuni. 
 "Avem una din cele mai bune ape din lume, o să punem caracteristicile acesteia şi pe panouri pentru ca să ştie şi oamenii care vin aici. Când am venit eu ca director unitatea avea pierderi de 5 miliarde de lei vechi. În doar câteva luni am adus-o la plus două pentru că mereu am avut aici oameni cazaţi, angajaţi de-ai noştri din sistem. Acum avem 50 de oameni zilnic, iar vara, cred că ştiţi, suntem sufocaţi. Deschidem şi noi sezonul acum pe 4 mai, suntem pregătiţi pentru asta, şi îl menţinem până pe 27 septembrie. Apele din bazinele noastre sunt foarte bune, taxele nu vor fi mărite, din ceea ce ştiu eu, iar dacă despre staţiune vă spun că o vreau una de trei stele, despre izvoare vă asigur că sunt de 5 stele. Intenţionez o colaborare inclusiv cu Primăria Târgu Cărbuneşti pentru stadionul de acolo, astfel încât echipele de fotbal să vină aici în cantonament. Sunt însă planuri de viitor", mai afirmă Rotaru.


Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: