Softul lui Cambrea, contestat de jurişti

Multe nemulţumiri printre cei care şi-au dorit un post de preşedinte sau locţiitor de secţie de votare. Repartiţia preşedinţilor şi locţiitorilor de secţii a supărat mai multă lume. Deşi Tribunalul Gorj se lăuda cu un soft prin care repartiţia va fi făcută repede şi în mod corect, sunt persoane care  consideră că şi acest program, ca şi vechea metodă, de tragere la sorţi, favorizează anumite persoane. În urma apariţiei în cotidianul „Pandurul“ a unui articol care explica noua metodă de repartiţie a locurilor în secţii, comentariile nemulţumiţilor au venit în număr mare. Oamenii au primit lămuriri chiar de la cel care a creat softul respectiv, Dragoş Cambrea.

Dragoş Cambrea, specialist IT în cadrul Tribunalului Gorj, este cel care a creat softul de repartiţie a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare. Prin intermediul site-ului cotidianului Pandurul, Dragoş Cambrea a încercat să convingă oamenii că acel program nu permite „aranjarea“ anumitor lucruri, aşa cum se întâmpla până acum. În ultimele zile Dragoş Cambrea a lăsat mai multe comentarii pe acest site şi chiar şi-a făcut „prieteni“.

Preşedinţii secţiilor de votare din Gorj au fost repartizaţi pentru prima dată cu ajutorul calculatorului. Prin această metodă se dorea înlăturarea oricăror suspiciuni cu privire la alegerea comisiilor, însă nu a fost aşa. Softul cu pricina a fost creat de Dragoş Cambrea, specialist IT în cadrul Tribunalului Gorj. Prin această metodă se încearcă evitarea diferitelor discuţii privind modalitatea de alegere, eventuale legături dintre preşedinţii de secţii şi candidaţi, prietenii etc. Potrivit lui Cambrea, repartiţia a fost corectă şi nu se puteau face modificări care să vină în favoarea anumitor persoane. Repartizarea preşedinţilor de secţii şi locţiitorilor acestora a avut loc, cu ajutorul calculatorului, pe data de 15 noiembrie. Potrivit lui Cambrea, listele comisiilor secţiilor de votare au putut fi alcătuite, cu ajutorul calculatorului, în numai câteva minute.

Preşedinţii de comisii trebuie să aibă studii juridice sau studii superioare şi, ca o  ultimă variantă, studii medii. Varianta „studii medii“ nu a prins  în Gorj, de in mai multe localităţi au fost depuse cereri de catre persoane cu studii medii. Logreşti, Dănciuleşti, Cătunele, Berleşti, Bâlteni sunt doar câteva exemple. Numai în municipiul Târgu Jiu locurile au fost ocupate de jurişti. La nivelul judeţului sunt 316 secţii de votare respectiv 632 de posturi de preşedinţi şi locţiitor. Pentru Târgu Jiu au fost înregistrate aproximativ 440 de cereri pe lista de jurişti, pe un număr de 110 locuri disponibile. Astfel, peste trei sute de jurişti au rămas pe dinafară în timp ce în localităţi din judeţ au ajuns în comisiile secţiilor de votare persoane cu studii medii.

Site-ul Pandurul, locul de „întâlnire“ al nemulţumiţilor

Dragoş Cambrea, cel care s-a ocupat de repartiţia computerizată pe secţii, a avut discuţii îndelungi pe site-ul Pandurul, cu cei care rămăseseră pe dinafară graţie noii metode. Mai multe persoane se declară nemulţumite că nu au ajuns pe liste şi acuză că „listele au fost aranjate“ după bunul plac. „Îmi pare rău pentru cei care nu cred în această metodă şi nu pot decât să le stau la dispoziţie cu algoritmul, logul aplicaţiei şi rezultatele, pentru a le demonstra matematic, algoritmic şi logic că extragerea listelor a fost 100% aleatoare. Dacă s-ar fi aranjat locurile, rude, colegi grefieri şi magistraţi asistenţi s-ar regăsi pe listă într-o proporţie considerabilă, însă dintre cei 8 magistraţi asistenţi a ieşit unul singur; grefieri, aceeaşi situaţie“, scrie Cambrea pe site-ul amintit.

Având în vedere că pentru localităţile din judeţ numărul de candidaţi a fost aproximativ egal cu numărul de locuri disponibile, au rămas 8 jurişti din provincie neextraşi. Softul creat de Cambrea a fost aproape desfiinţat de anumite persoane. Acesta, vizibil rănit, le-a răspuns tuturor celor care postaseră comentarii pe site. „Imediat după efectuarea extragerilor, cei prezenţi în sală au avut posibilitatea să-şi verifice prezenţa pe liste“, explică Dragoş Cambrea unei persoane care spunea că listele au fost date publicităţii după mai mult timp.

Instituţia Prefectului refuză să mai plătească cheltuielile de deplasare dintr-o localitate în alta, motiv pentru care a dat dispoziţie ca preşedinţii şi vicepreşedinţii să ajungă la secţii de votare din localitatea din care provin. Această dispoziţie a îngreunat lucrurile, domiciliul fiind primul criteriu luat în calcul. „A fost dispoziţia expresă a Prefecturii ca membrii comisiilor să fie cu localitatea de domiciliu pe raza secţiei, astfel încât să nu existe cheltuieli de deplasare, respectând prevederile legale“, a mai precizat Cambrea.

Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: