CE Turceni ia 3,3 milioane tone de lignit de la SNLO

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a încheiat ieri contractul pentru furnizarea cărbunelui necesar la Complexul Energetic Turceni, „negocierile” dintre directorii celor două entităţi economice de stat durând doar cinci minute. Discuţiile s-au purtat în contextul în care la Turceni erau aşteptate şi firme private care să livreze cărbune pentru 2009.

SNLO are un contract de 3,3 milioane tone de lignit pe care să le asigure anul viitor Complexului Energetic Turceni, complexul condus de Dumitru Cristea fiind unul dintre bunii platnici faţă de societatea în fruntea căreia se află Eugen Davidoiu. CE Turceni invitase iniţial firme private pentru data de 7 noiembrie, cu care să negocieze livrări de cărbune, SNLO având în acest context de dat doar 2,5 milioane tone, ca producţie prognozată. Lucrurile s-au schimbat însă radical, pentru că nimeni de la Turceni nu a negociat cu privaţii şi aşa criticaţi pentru afacerile bănoase pe care le fac la Craiova sau Halânga, cu „pământ de flori” vândut pe post de cărbune energetic.

Lucrul cel mai interesant este că şefii Societăţii Naţionale a Lignitului s-au lăsat prinşi în jocul făcut de directorii de la Turceni prin invitarea unor firme private la negocieri. Pentru a se asigura că are cui să vândă în continuare cărbune, Eugen Davidoiu a mers la Dumitru Cristea şi în doar câteva minute cei doi au bătut palma pentru cantitatea de 3,3 milioane tone. „Mai mult a durat redactarea procesului verbal, decât negocierile propriu-zise”, a concluzionat Cristea „negocierile” purtate cu partenerul său de la SNLO. Preţul la care se va vinde însă cărbunele nu va avantaja clar societatea minieră, pentru că este acelaşi de anul trecut. Altfel spus, minerii vor dori anul viitor salarii mai mari, SNLO va avea de suportat costuri mai ridicate, va avea probabil aceiaşi răi platnici ca şi până acum, dar cărbunele va costa ca în 2007, aceasta fiind o politică pe care o practicau şi directorii PSD în perioada în care au condus societatea. De altfel, anul acesta SNLO s-a împrumutat pentru a plăti o parte din salarii. Singurul care iese avantajat din această tranzacţie este CE Turceni, care are exploatări miniere proprii şi care, în asemenea împrejurări, vor putea foarte greu să ridice pretenţii pentru a creşte ele preţul tonei de cărbune.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: