Solomon (PSD), proiect nou pentru pensionarea salariaților din termocentrale

Deputatul PSD, Adrian Solomon, a depus la Parlament un nou proiect pentru pensionarea la 52 de ani a minerilor și energeticienilor. Legea adoptată în vară s-a dovedit a nu fi ce trebuie, în sensul în care salariaților din termocentrale și cariere miniere nu li se recunosc și retroactiv condițiile speciale de muncă.

În noul proiect scrie că “Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă".

Un alt articol arată că “(1) Prin excepţie de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b), persoanele care au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la art.30 alin.(1) lit.i) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi. (2) Pentru persoanele care au desfăşurat activităţile prevăzute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 25 de ani”.

Interesant este că de noua lege ar beneficia și cei ieșiți deja la pensie. “De prevederile art.30 alin.(44) şi art.563 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi. (2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. (3) În situaţia în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos”, se arată în proiectul de lege.

Vizualizări: 7,786

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: