Soluția lui Vîlceanu, criticată de Manu Tomescu

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, spune că un împrumut din trezorerie este soluția pentru Complexul Energetic Oltenia, în vederea achiziționării certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră. Potrivit unor surse, compania are nevoie de peste 200 de milioane de euro, termenul limită pentru cumpărarea certificatelor fiind 30 aprilie 2020.

Manu Tomescu, vicepreședinte al Sindicatului Energia Rovinari, spune că societatea are nevoie de un altfel de sprijin, împrumutul nefiind altceva decât o nouă povară. “Cu tot respectul vă spun că măsura guvernului de a garanta și susține un alt împrumut pe care să îl facă CE Oltenia pentru a plăti BIRUL certificatelor de CO2, pentru noi salariații acestei companii nu înseamnă altceva decât o altă povară în plus pusă pe munca noastră”, a spus Manu Tomescu.

Liderul sindical susține că împrumuturile ar trebui făcute în cel mai rău caz pentru retehnologizări, pentru pentru plata unor biruri pe care le consideră aberante.

“Domnule Deputat, nu este normal ca noi, salariații din CE Oltenia, să fim împinși și condiționați pentru a ne împrumuta la bănci, doar pentru a ne plăti birurile puse nedrept pe munca noastră. Dincolo de taxele pe care noi le plătim la fel ca toți ceilalți români din țara asta, din punctul nostru de vedere orice altă taxă pusă în plus pe munca noastră, a salariaților din CE Oltenia, trebuie subvenționată de Statul Român, pentru că noi minerii și energeticienii din CE Oltenia producem energie electrică doar pentru Sistemul Energetic Naţional, ci nu pentru altcineva. Cu alte cuvinte, domnule deputat, noi salariații din CE Oltenia cerem Guvernului PNL să ia de pe umerii noștri birurile certificatelor verzi și de CO2, pentru că nu este drept să le plătim doar noi, minerii și energeticienii din CE Oltenia, din puținul ce ne mai rămâne din munca noastră”, este mesajul liderului sindical din termocentrala Rovinari.

În primăvara acestui an, compania a mai luat un credit de 500 de milioane de lei pentru cumpărarea certificatelor aferente producției de anul trecut. Potrivit unor surse, în acest an compania a cumpărat mai puțin de 350 de mii de certificate dintr-un necesar de 13 milioane, prețul unui certificat fiind pe bursă între 25 și 30 de euro.

Vizualizări: 3,233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: