Ziarul Pandurul angajează redactori și reporteri. Căutăm oameni curioși să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, să scrie povești simple, dar de impact, oameni dornici să învețe o meserie în care fiecare zi e altfel. Cunoașterea Limbii Române este condiție esențială. 

Nu solicităm experiență anterioară în presă, ci doar dorința de a învăța și de a descoperi locul în care trăim. 

Dacă ești interesat să lucrezi alături de noi trimite un CV la redactia@pandurul.ro.

(închide)

Şomerii, plătiţi mai bine decât salariaţii

Unele indemnizaţii de şomaj acordate în judeţul Gorj depăşesc cu mult valoarea salariului primit de majoritatea angajaţilor din sistemul bugetar sau cel privat. Chiar dacă şi-au pierdut locul de muncă, există şi şomeri care nu mai duc grija zilei de mâine, cel puţin în perioada în care se află în şomaj, pentru că nici locurile de muncă pe care le-au avut n-au fost de ici de colo.  

Potrivit informaţiilor oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, primii cinci cei mai bine plătiţi şomeri în 2009 au primit lunar ajutoare de şomaj cuprinse între 1.430 şi 1.808 lei. Cu toate acestea, cele mai multe persoane înregistrate în baza de date a instituţiei au indemnizaţii de aproximativ 450-500 lei pe lună, pentru că provin din câmpul muncii şi au avut un salariu de încadrare echivalent cu minimul pe economie. Indemnizaţia de şomaj se calculează diferit pentru absolvenţi sau pentru cei care au mai lucrat. Astfel, absolvenţii primesc o indemnizaţie de şomaj în valoare de 50% din salariul minim garantat în plată, iar persoanele care şi-au pierdut locul de muncă primesc un ajutor de la stat în cuantum de 75% din salariul minim garantat în plată. În funcţie de stagiul de cotizare, la această sumă se adaugă 3% (în cazul unui stagiu de cotizare de cel puţin trei ani), 5% (stagiu de cotizare de minimum cinci ani), 7% (stagiu de cotizare de minimum zece ani) sau 10% (stagiu de cotizare de minimum 20 de ani) din media pe ultimele 12 luni lucrate a salariului de încadrare. În 2008, cele mai mari indemnizaţii de şomaj acordate gorjenilor au fost cuprinse între 1.273 lei şi 1.455 lei. Din păcate, acestea sunt cazuri izolate, iar pentru majoritatea şomerilor situaţia nu este deloc îmbucurătoare, fiindcă numărul lor creşte de la o lună la alta şi nu toţi sunt indemnizaţi. În prezent, în evidenţele AJOFM Gorj se află 17.552 şomeri, dintre care doar 9261 primesc ajutor de şomaj. În perioada similară a anului trecut, în baza de date a instituţiei gorjene se aflau 11.810 persoane în căutarea unui loc de muncă.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: