Sondaj în Danemarca despre România, realizat de o tânără din Motru

Mă numesc Bianca Elena Rotaru și m-am născut în Motru. Am absolvit Colegiul Național “George Coșbuc” și acum sunt studentă în primul an la Facultatea de Filosofie din București. Pasiunea mea pentru filosofie a început odată cu participarea mea la Olimpiada Națională de Filosofie sub îndrumarea profesoarei mele de filosofie, doamna Negrea Argentina, căreia îi mulțumesc pentru împărtășirea pasiunii ei.

După sesiunea de examene, pe care am luat-o cu note mari, părinții mei mi-au oferit ca recompensă o excursie în Copenhaga. M-am gândit că pe lângă activitățile de recreere să realizez un sondaj scurt și focusat pe relația dintre Danemarca și România.

Am decis să realizez acest sondaj de opinie din următoarele motive: este cel mai fericit popor din Europa, deși taxele din Danemarca sunt unele dintre cele mai mari din lume și motivul principal fiind faptul că Danemarca este considerată “cea mai puţin coruptă” ţară.

Am vrut să mă conving care vor fi rezultatele acestui demers socio-filosofic. Am întâlnit persoane amabile cu nume diferite și interesante: Henry, Ken, Richa, Grette, Lia, Astrid, Marie-Luise, Janeta, Harald, Kamila, Svend, Gine, Arianna, Karen, Heidi. Profesiile danezilor intervievați de mine au fost diverse: inginer, lector, student, analist, psiho-terapeut, vânzătoare de haine, stilist, pensionari. Am ales un eșantion reprezentativ care să acopere și toate categoriile de vârstă. Am observat că danezii tineri erau mai grăbiți și răspundeau scurt și la obiect. Danezii de vârstă mijlocie au fost cei mai eficienți în oferirea unor răspunsuri focusate pe întrebări. Își cântăreau cu atenție cuvintele, să fie logice, exacte și la obiect. M-a impresionat o pereche cochetă de pensionari care mergeau la braț, susținându-se reciproc într-un fel de dans discret numai de ei perfecționat în timpul momentelor petrecute împreună.

La întrebarea dacă au întâlnit vreun român sau o româncă în diferite ocazii am constatat că doar 30 % din danezi au întâlnit sau au avut discuții cu români in diferite ocazii. Aceștia și-au amintit de români cu numele de Vlad, Adrian, Marin. Două persoane daneze au reținut numele meu și l-au pronunțat corect, fapt ce m-a impresionat. La întrebarea care este capitala României, toți danezii au răspuns 100% corect. Deci educația danezilor este bine demonstrată.

La rugămintea de a-mi prezenta impresiile lor despre România, răspunsurile danezilor au fost diverse, unii având păreri bune, unii nu la fel de bune, iar alții nu cunoașteau aproape nimic despre România. Astfel, răspunsurile lor au fost: “România este o țară frumoasă din Europa de Est”, “oamenii sunt minunați”, “una dintre cele mai sărace țări din Europa”, “echipe bune de handbal”, “aveți multe minorități”, “oameni care s-au îmbogățit în mod incorect”, “oameni muncitori”, “oameni deschiși la minte, fără prejudecăți”, “oameni cu mult umor”, “o țară cu o economie subdezvoltată”.

La întrebarea de ce Danemarca se opune intrării României în Schengen am primit următoarele răspunsuri: “nu sunt de acord cu deplasarea liberă între țări”, “din cauza Partidului Popular Danez ”, “din cauza politicii din România”, “din cauza diferenței dintre nivelurile de trai”, “România trebuie să treacă printr-un întreg proces de dezvoltare ca să intre în spațiul Schengen”, “România nu are destule relații”.

În finalul sondajul, am hotărât să testez și creativitatea danezilor și i-am întrebat ce acțiuni ar implementa dacă ar fi înalți funcționari la Ambasada Ragatului Danemarcei în România. Danezii au dat dovadă de o bună inițiativă iar răspunsurile lor au fost scurte și la obiect: „Mi-ar plăcea să îmbunătățesc relațiile culturale”, „Aș ține prelegeri publice despre cum românii ar trebui să aibă aceleași drepturi ca toți cetățenii Uniunii Europene”, „Aș încerca să reduc corupția”, „Aș susține partidele politice care sunt mai puțin corupte”, „Aș extinde afacerile private în România”, „Aș oferi mai multe programe de internship”, „Aș promova schimburile culturale: aș aduce artiști, pictori, dansatori, actori, muzicieni, scriitori din România în Danemarca și viceversa”, „Aș inova sistemul medical românesc prin achiziționarea unor echipamente moderne pentru spitalele din România”. La întrebarea mea adresată danezilor dacă au vizitat România am obținut următoarele răspunsuri pe care le-am calculat în procente: 10% din danezi au vizitat țara noastră, 90% nu au fost niciodată în România. Ceea ce m-a surprins este faptul că 80% dintre danezi își doresc să viziteze România și putem conchide că deși ne critică puțin sunt totuși curioși să descopere țara noastră.

Fiind primul meu articol, aștept de la voi sugestii și impresii pe adresa mea de e-mail: [email protected]. Vă mulțumesc!

Vizualizări: 4,200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: