Veninul de viespi, tratament contra bacteriilor rezistente

O mulţime de probleme de sănătate apar din cauza rezistenţei bacteriilor la antibiotice. Numărul de decese raportat la numărul de persoane infectate cu super-bacterii, care nu mai răspund la antibiotic, stârneşte îngrijorarea oamenilor de ştiinţă.

Un studiu recent al cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology arată că soluția la această problemă ar putea veni de la veninul de viespi. Acesta ar conține o toxină care servește drept otravă pentru super-bacterii. Cercetătorii au folosit soluții cu venin de viespi asupra unor șoareci infectați cu Pseudomonas aeruginosa, o bacterie care cauzează infecții respiratorii și infecții urinare, care nu răspund la tratamentele clasice cu antibiotice.

Rezultatele au fost promițătoare, pentru că toxina din venin a eliminat bacteria. „Am găsit o utilizare nouă pentru o moleculă toxică, pe care am transformat-o într-o moleculă care poate trata infecțiile. După patru zile, compusul acela poate elimina complet infecția, iar asta a fost destul de surprinzător și interesant pentru că nu observăm asta de obicei cu alte antibiotice sau antimicrobiene experimentale pe care le-am testat în trecut cu acești șoareci”, a precizat medicul Cesar de la Fuente-Nunez, de la Massachusetts Institute of Technology.

Anual, 2 milioane de oameni sunt infectați cu aceste super-bacterii, iar 10 % din ei ajung să moară. Super-bacteriile sunt acele bacterii care nu pot fi învinse cu două sau mai multe antibiotice.

Vizualizări: 2,677

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: