Sondajele de opinie şi foalele de partid!

PSD-ul îşi ţine în viaţă candidatul prezidenţial suflând în sondaje. Geoană se încăpăţânează să nu se apropie cu nici un chip de procentele partidului pe care zice că-l conduce, spre disperarea staffului de campanie care nu ştie ce să mai inventeze ca să-l tragă de păr în sus. Scopul imediat al lui Hrebe este să-l ducă pe candidat lângă procentele partidului care sunt puţin peste 30% din preferinţele electoratului, lucru care nu-i reuşeşte cu toată artileria grea pe care a pus-o în funcţiune. Geoană se încăpăţânează să stea la 21- 22%, lucru care-i scoate pe social democraţi din minţi. Zilele trecute s-a desfăşurat în media un adevărat război al sondajelor. Oamenii lui Hrebenciuc, după scandalul „armamentul pentru terorişti”, au dat publicităţii un aşa-zis sondaj din care reieşea că omul lor a ajuns la procentul partidului. Imediat oamenii preşedintelui Băsescu au dat şi ei un sondaj prin care demonstrau că socialiştii s-au străduit degeaba, deoarece Geoană nu depăşeşte 24%. Toată ziua s-au bătut în sondaje care, având în vedere distanţa destul de mare până la alegerile propriu zise, nu prea impresionează pe nimeni. Fiecare parte a vrut să demonstreze că şi-a făcut treaba. Social democraţii au vrut să arate că scandalul „armamentul” a avut efect şi a adus electorat, iar oamenii preşedintelui au vrut să demonstreze că manevra social democraţilor nu a reuşit, Băsescu rămânând pe primul loc în preferinţe, la distanţă apreciabilă faţă de Geoană. 
Crin Antonescu s-a pierdut pe drum, procentele lui lăsându-l rece chiar şi pe Patriciu, ocupat mai nou cu noul său proiect, ”Dictatura tinerilor”. Dacă până la 1 octombrie Geoană, în sondajele căruia suflă ca-n foale toţi social democraţii, nu reuşeşte să se apropie de 30% va avea surpriza să se bată pentru locul doi cu Ninel Potârcă de la Gorj, care dacă reuşeşte să mobilizeze toţi ţiganii rămâne PSD-ul fără electorat! 
Miza pentru cei doi candidaţi care contează la aceste alegeri are conotaţii diferite. Înfrângerea lui Băsescu n-ar fi o nenorocire aşa de mare pentru el, pentru că va rămâne pentru tot restul zilelor fostul preşedinte al României care politic a câştigat tot ce se putea câştiga. Pentru România pierderea ar fi mare, deoarece aşa atipic cum îl percep unii, a fost consecvent în câteva direcţii de interes naţional, cum este cel al Basarabiei. Mai mult, a demonstrat că este foarte aproape de lumescul fiecărei zile, reuşind să fie natural şi atunci când bea o ţuică cu căruţaşii şi atunci când plânge după un prieten şi atunci când vrea să îngroape un duşman. 
Înfrângerea lui Geoană ar fi dezastruoasă şi pentru el şi pentru partidul care l-a propulsat pentru scaunul de la Cotroceni. Ar fi a treia şi ultima oară când îl bate Băsescu la fundul gol, trimiţându-l în subsolul politicii de unde nu-l va mai scoate nici dracu, cât de şef de campanie ar fi el! Ar sparge partidul şi l-ar împărţi în grupuleţe care se vor întrece în a-şi reproşa unii altora că Geoană nu era candidatul potrivit. L-ar spulbera pe Hrebenciuc din poziţia de eminenţă cenuşie a partidului care n-a ales calea şi omul potrivit pentru Cotroceni. Ar răscula baronii judeţeni care se vor trezi daţi afară din borcanul cu miere de unde mai ling ultimele picături. Aşa că, strâns uniţi în jurul conducătorului lor, sunt hotărâţi să lupte pe toate fronturile deschise de acesta în 7 zări, chiar dacă, obosit, Geoană n-ar mai vrea. 
Au uitat un singur lucru şi anume că un strateg adevărat nu deschide mai multe fronturi când ştie că Băsescu s-a dovedit un luptător de gherilă!


Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: