Sos alb cu muştar si smântână

Dacă sunteţi în căutarea unui sos bun, care să acompanieze mâncărurile de pe masa de Crăciun, este recomandat şi pentru carne şi pentru legume sosul alb. Acesta nu numai că le pune gustul în valoare, ci îl şi accentuează.

Unul din sosurile recomandate atât pentru legume fierte cât și pentru carne este un sos foarte bun, cremos și consistent, dulce-acrișor și foarte uşor de pregătit.

Ingrediente: o ceapă medie, 2-3 căței de usturoi, 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit, 25-30 grame de unt, 1 lingură încărcată de muștar clasic, 2 linguri încărcate de smântână grasă (cam 100 ml), 2 lingurițe de făină albă, 200 ml de supă concentrată.

Mod de preparare: Ceapa se curăță, se spală și se taie foarte fin, după care se călește ușor în ulei, la foc mic, până se înmoaie. Se adaugă, în aceeaşi tigaie, untul tăiat felii subțiri, ca să se topească mai repede.

Când untul s-a topit, se adaugă usturoiul, tăiat și el foarte fin și se călește la foc mic, până ce se înmoaie și el. Se adaugă apoi muștarul și se amestecă pentru uniformizare. Imediat se adaugă și supa concentrată și se lasă tigaia pe foc mic, ca să scadă puțin lichidul.

În smântână se adaugă făina, se amestecă ușor, ca să nu se formeze cocoloașe, și se subțiază cu puțină apă rece. Apoi se adaugă smântâna subțiată în tigaie, se amestecă ușor, pentru uniformizare și se lasă la fiert, la foc mic, amestecând întruna, timp de 2-3 minute.

După acest interval de timp, când sosul s-a îngroșat, se oprește focul de la aragaz și sosul se servește cald, alături de legume fierte sau de carne.

Vizualizări: 2,465

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: