Spaniolii din Bustuchin anunţă o investiţie de 700.000 de euro

Spaniolii care au adus șofranul în Gorj își extind afacerea. Au cultivat șase mii de metri pătrați de teren cu acest condiment scump și vor să se ocupe, la fel de serios, și de fructe de pădure. Pentru asta, spaniolii au reușit să obțină fonduri europene, bani pe care îi vor folosi la realizarea unui depozit de congelare.

Aproximativ 70 de persoane sunt acum membre ale primei cooperative agricole din județ, Valea Amaradiei Catalunia. În loc de buruieni ori mărăcini, acum, pe terenurile oamenilor din cooperativă, crește cel mai scump condiment. „Suntem deja 70 de parteneri. Aproape toți sunt din Gorj. Avem parteneri din Târgoviște. Ne-au contactat și persoane din Cluj. În România, problema este faptul că producătorii nu au o piață de desfacere. Își muncesc pământul, dar nu au unde să vândă produsele. În Spania, noi avem o cooperativă de peste 130 de ani”, a explicat Guzman Aparicio, unul dintre spaniolii care au pus bazele afacerii.

„Vrem să ne specializăm în fructele de pădure”

Oamenii nu trebuie decât să pună la dispoziție terenurile. În funcție de producție, primesc până la 85% din profit. Spaniolii se ocupă de aproape toate aspectele. Cel mai important este că vor avea o piață de desfacere. „Deocamdată, am plantat mure, zmeură și șofran. Vrem să ne specializăm în fructele de pădure. Am plantat patru hectare de mure și avem alți cinci mii de metri pătrați de șofran. Bulbii de șofran îi aducem din Spania, dar butașii de mure îi luăm din România. Aici este cea mai bună marfă. Suntem deja 40 de parteneri care ne-am specializat pe mure. Noi vom face apoi un parteneriat cu o firmă mare din Spania și vom putea vinde aceste fructe”, a mai precizat investitorul spaniol.

Investiție cu bani europeni

Un proiect îndrăzneț va fi demarat în primăvara anului viitor. Spaniolii au reușit să întocmească un proiect și să obțină fonduri europene pentru a realiza un depozit de congelare. Investiția se ridică la 700 de mii de euro. Depozitul va fi înființat într-un spațiu ce aparține Primăriei Bustuchin. Acesta este degradat, fiind vorba despre o fostă unitate minieră, iar spaniolii l-au închiriat.

„Murele sunt foarte perisabile. Vom avea nevoie de acest depozit. Am reușit să facem acest proiect după trei ani de zile. A fost o perioadă foarte lungă din cauza birocrației. Toată lumea știe că este greu în România din cauza actelor. Proiectul a fost deja aprobat, semnat. Mai avem nevoie și acum de multe hârtii. Din ianuarie sau februarie, vom începe renovarea clădirii”, a anunțat Aparicio.

Vizualizări: 3,085

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: