Spitalele au făcut noi datorii, după ştergerea acestora în vară

Spitalele au fost preluate în vară de autorităţile locale fără datorii, dar măsura nu a avut efectul scontat. Unităţile spitaliceşti au făcut noi datorii, care deja au ajuns de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. Directorii spitalelor spun că aşteaptă rectificarea de buget pentru a-şi putea plăti furnizorii.

Rectificarea bugetară mult aşteptată de spitale încă din luna august întârzie să apară, iar situaţia financiară a unităţilor spitaliceşti din judeţul Gorj nu este tocmai una bună. Deşi datoriile istorice pe care spitalele le înregistrau  la începutul acestui an au fost plătite de către Ministerul Sănătăţii până la sfârşitul lunii iunie, din cauza bugetului mic primit de la Casa Judeţeană de Asiguri de Sănătate, unele spitale au acumulat alte datorii de când au fost preluate de autorităţile locale şi judeţene.

Plăţi restante de 38 de miliarde la Târgu Jiu

La sfârşitul lunii octombrie, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu avea plăţi restante de aproximativ 38 de miliarde, iar până la sfârşitul anului, conducerea spitalului se aşteaptă ca acestea să crească. „Dacă Guvernul nu reuşeşte să facă o rectificare bugetară la contractul iniţial cu CJAS, să fie supliementat pentru lunile noiembrie şi decembrie, dar şi să completeze lunile septembrie şi octombrie, pentru că au fost sub-bugetate, înseamnă că Spitalul Judeţean va avea datorii de peste 100 de miliarde de lei vechi, iar acest lucru ar fi catastrofal pentru spital. Soarta bolnavilor din judeţul Gorj este pusă în pericol. Nu va mai exista posibilitatea să fie trataţi”, a declarat Dorin Vârjan, director economic la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu.

Spitalele nu au buget pentru ultimele două luni

Toţi managerii de spital din Judeţul Gorj îşi fac probleme în ceea ce priveşte sfârşitul acestui an din punct de vedere finaciar, mai ales cei care au şi datorii către furnizori. „Primăria nu ne-a dat bani pentru plata cheltuielilor curente, decât au făcut nişte reparaţii. Avem datorii la furnizori şi se vor înregistra şi mai multe acum,a în lunile noiembrie şi decembrie, pentru că nu mai sunt bani şi văd că nu se face nicio rectificare, iar CJAS Gorj nu are de unde să ne dea, aşa ne-au comunicat. Acum am 400 de milioane de lei vechi, scadente pentru luna noiembrie, iar pentru decembrie avem scadente de peste 500 de milioane de lei vechi. Ce mai facem lunile astea cred că la sfârşitul anului avem plăţi restante  de peste un miliard şi jumătatea de lei vechi”, a declarat Laurenţiu Cosmulescu, managerul Spitalului Orăşenesc din Rovinari.

Pentru lunile noiembrie şi decembrie niciun spital nu are în buget bani alocaţi de la Casa Judeţeană de Asigurări de sănătate, iar în prezent Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Spitalul Rovinari şi Spitalul  Turceni înregistrează datorii către furnizori.

FĂRĂ DATORII

Spitalele care nu au plăţi restante în acest moment sunt  Spitalul Motru,  Spitalul Novaci, Spitalul Bumbeşti-Jiu, Spitalul Târgu-Cărbuneşti şi Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: