Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu transmite că nu are soluții pentru a asigura gărzile

Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu a avut astăzi o reacție după ce prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a semnalat că în perioada sărbătorilor de iarnă, de pe 31 decembrie până pe 2 ianuarie, nu a fost niciun cardiolog de gardă. Și în injurie vor fi 5 zile în care nu va fi un medic cardiolog la dispoziția pacienților. 


În punctul de vedere oferit presei, Spitalul face o cronologie a inițiativelor pe care le-a avut pentru a rezolva problema, dar la final se conturează și o incapacitate managementului. Pacienții nu au putut beneficia de consultul unui cardiolog pentru că spitalul nu a găsit soluții. 


În anul 2023, la nivelul Secției Cardiologie au încetat activitatea prin pensionare doi medici, trei medici specialiști cardiologi au încetat activitatea prin demisie, iar un alt medic cardiolog a intrat în concediu creștere copil, motiv pentru care linia de gardă nu a mai putut fi asigurată.  

Spitalul a comunicat faptul că în graficul pentru luna ianuarie sunt zece medici care vor efectua garda, dintre care cinci sunt medici rezidenți și un singur medic este angajat al SJU. Pentru luna ianuarie, linia de gardă în specialitatea cardiologie nu este asigurată în zilele de 01, 05, 09,16 și 30. Spitalul mai spune că în locul cardiologilor pot fi de gardă medici din specialitatea medicină internă. 


În zilele de 30 și  31 decembrie 2023 și 1 ianuarie 2024 nu au fost raportate incidente cu privire la asigurarea asistenței medicale de urgență în specialitatea cardiologie


”În acest moment își desfășoară activitatea în Secția Cardiologie trei medici, dintre care un medic efectuează activitate doar în cabinetul de specialitate din Ambulatoriul Integrat, fiind scutit de efectuarea gărzilor din motive medicale, iar cei doi medici asigură activitatea curentă, unul singur având contract de gărzi.   

Pe data de 15 mai 2023, au intrat în vigoare prevederilor Ordonanței 34/2023, fiind suspendată organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante. Această prevedere de suspendare a concursurilor este menținută și în 2024, prin Ordonanța 115 din decembrie 2023. 

După apariția Ordonanței 34/2023, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a transmis un memorandum Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin care solicita deblocarea a 30 de posturi de medic, dintre care cinci erau de medic în specialitatea cardiologie. Nu s-a primit răspuns favorabil și posturile au rămas în continuare blocate”, a transmis SJU Târgu Jiu.


Conducerea SJU a mai transmis că va înainta zilele următoare, o nouă solicitare pentru deblocarea a posturilor de medici vacante, în specialitățile deficitare: cardiologie, diabet zaharat, radiologie, pneumologie.

Vizualizări: 1,032

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: