„Stăpânul Parângului” la prima condamnare. A luat 12 ani!

Fostul șef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, a primit prima condamnare penală în dosarele în care DNA l-a trimis în judecată pentru fapte de corupție, el devenind în ultimii ani „stăpânul Parângului” după ce, prin intermediul unei fundații, a luat zeci de mii de hectare în administrare în zona județelor Gorj, Vâlcea și Hunedoara.

Acuzat de retrocedări ilegale în perioada în care era șef la Ocolul Silvic Voineasa, el a primit acum o condamnare de 12 ani de pușcărie, câte zece ani fiind deciși pentru doi afaceriști din Vâlcea, Mircea Basarabă și Mihai Dan Petrulian. Procurorii spun că cei doi afaceriști s-au folosit de acte false și, cu ajutorul lui Deaconeasa, în urmă cu mai bine de un deceniu, au luat în proprietate sute de hectare de pădure pe care le-au și vândut cât de repede au putut, prejudiciul rezultat fiind enorm.
„Prin activitățile realizate și prin folosirea de înscrisuri falsificate, toți cei trei inculpați au determinat funcționari publici din cadrul comisiilor locale și pe cei ai comisiei județene Vâlcea de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, să îndeplinească, fără vinovăție, în mod defectuos, acte referitoare la atribuțiile lor de serviciu având drept consecință deposedarea statului de o suprafață totală de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea. Valoarea totală a pagubei materiale cauzate Statului Român prin săvârșirea de către inculpați, a activității infracționale descrise mai sus este de 12.913.761 lei (echivalent cu 3.598.451,06 euro)”, arăta DNA la momentul finalizării cercetărilor.
Anul trecut Deaconeasa a fost trimis în judecată împreună cu un apropiat al său și cu fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Ion Marius Bărbulescu, pentru că l-ar fi corupt pe cel din urmă pentru a obține avize ilegale de mediu în vederea construirii unui domeniu schiabil în zona Vidra – Obârșia Lotrului, procesul fiind pe rolul instanțelor, pedeapsa decisă de magistrați în primul dosar fiind una care va influența categoric viitorul cazierului afaceristului din Vâlcea.
„În perioada 2009-2011, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de reprezentant al unei fundații, a acționat în scopul obținerii controlului asupra unei importante suprafețe de teren forestier situată pe raza județelor Vâlcea, Gorj și Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potențialului turistic al stațiunii Voineasa, județul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra – Obârșia Lotrului, precum și a obținerii custodiei și, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundației pe care o reprezintă. Interesul inculpatului Deaconeasa Gheorghe a fost generat de faptul că, în zona respectivă, acesta deținea direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafețe de teren cu vegetație forestieră, unele amplasate în imediata vecinătate a DN7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponențial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra – Obârșia Lotrului. În acest sens, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în materializarea demersurilor necesare realizării acestor scopuri, în perioada menționată, a promis darea de bani și de foloase și a remis suma de 35.000 lei și foloase, constând în materiale de construcție și material lemnos, manoperă, transport, în valoare de 50.228 lei, inculpatului Bărbulescu Ion Marius”, menționează DNA.

Vizualizări: 4,426

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: