Expropriaţii din satul Runcurel au dat în judecată Guvernul

Două organizaţii de mediu şi 18 proprietari de teren din satul Runcurel, comuna Mătăsari, au dat în judecată guvernul României. Aceştia cer anularea hotărârii de guvern care permite exproprierea a sute de proprietari pentru cauză de utilitate publică, în vederea extinderii carierei Jilţ Nord. Ecologiştii cred că o astfel de hotărâre nu poate fi dată în beneficiul unei societăţi comerciale, deoarece încalcă regulile de piaţă.

 Greenpeace România şi Bankwatch sunt organizaţiile de mediu care militează pentru reducerea producţiei de energie termo, puternic poluantă. Ecologiştii au convins 18 proprietari din satul Runcurel să li se alăture în încercarea de a anula Hotărârea de Guvern din 9 decembrie 2015, prin care  fost aprobată exproprierea „Printre motivele acțiunii se numără incompatibilitatea proiectului cu strategia energetică națională în vigoare, ajutorul ilegal de stat acordat unei societăți comerciale, lipsa unei documentații de urbanism valabile pentru proiect, încălcarea acordului de mediu pentru extinderea carierei și adoptarea hotărârii fără un proces real de consultare a publicului“, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace România.

Greenpeace România consideră hotărârea în cauză un abuz din partea Guvernului și a Complexului Energetic Oltenia asupra locuitorilor din satul Runcurel. Sătenii din Runcurelu au spus în mai multe rânduri că nu vor să-şi părăsească locuinţele pe bani puţini. Potrivit Greenpeace, CEO va plăti compensațiile pentru expropriați din bugetul de stat, nu din fondurile proprii. Guvernul face, astfel, companiei un cadou de câteva milioane de euro din banii contribuabililor, inclusiv din banii locuitorilor expropriați. "Sumele achitate în aceste condiții de statul român sunt derizorii, proprietarii expropriați fiind puși în situația de a rămâne pe drumuri. O astfel de practică vizează mai curând o procedură de naționalizare decât una de expropriere într-un stat de drept. Conform legii, exproprierea nu poate fi suspendată, astfel încât proprietarii sunt practic lăsați fără mijloace de apărare în fața buldozerelor Complexului Energetic Oltenia.“, a declarat Cătălina Rădulescu, avocat.

 Greenpece a scos Ziarul Runcurel

Ecologiștii au scos pe piață și un ziar intitulat "Runcurel". Prima ediție a fost tipărită și distribuită expropriaților din Mătăsari. "Ziarul Runcurel a ajuns în mâinile localnicilor din Runcurel, județul Gorj - ziarul cuprinde șirul evenimentelor și acțiunilor întreprinse de către organizațiile de mediu Greenpeace România și Bankwatch Romania în sprijinul localnicilor privind extinderea carierei de lignit Jilț Nord și exproprierile. Ziarul poate fi parcurs și în format digital", a fost mesajul ecologiștilor pe facebook.

Galerie foto


Vizualizări: 1,046

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: