Start la accesarea fondurilor europene. Vezi noutăţile!

Gorjenii au undă verde la accesarea proiectelor pe fondurile europene. Atât tinerii fermieri, cât cei care vor să-şi modernizeze exploataţiile pot să-şi întocmească dosarele. Depunerea documentelor este însă condiţionată de punctajele estimate de consultaţi. Primii care vor putea să-şi depună dosarele vor fi cei care deţin 85 de puncte, iar ultimii cei care au 25, respectiv 30 de puncte. Proiectele vor putea fi depuse până pe data de 30 de octombrie, atât la sediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Gorj, fostul SAPARD, cât online.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, a deschis ieri, 25 martie 2015, primele sesiuni de primire a proiectelor de investiții finanțate prin măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Primele măsuri care vor putea fi accesate de gorjeni sunt Măsurile 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, cunoscută în anii anteriori sub numele de Măsura 112 şi Măsura 4.1 „Investiţii în exploataţia agricolă”, fosta Măsură 121. Pragul minim de selecţie a dosarelor este de 30 de puncte pentru Măsura 4.1 şi de 25 de puncte pentru Măsura 6.1. Ca o noutate, proiectele vor avea perioade diferite de depunere în funcţie de punctajele estimate de consultaţi: proiectele cu 85 de puncte se vor depune în perioada 25 martie-30 aprilie; cele cu 75 de puncte se vor depune în perioada 1- 29 mai; cele cu 65 de puncte în perioada 1-30 iunie; cele cu 55 de puncte în perioada 1-31 iulie; cele cu 45 de puncte în perioada 3-31 august; cele cu 35 de puncte în perioada 1-30 septembrie, iar cele cu 30 de puncte pentru Măsura 4.1 şi de 25 de puncte pentru Măsura 6.1 se depun în perioada 1-30 octombrie. „Fiecare potențial beneficiar îşi va face singur evaluarea propriului proiect pentru a stabili câte puncte are, în funcţie de criteriile de selecție publicate în Ghidul Solicitantului. În funcție de autoevaluarea realizată, solicitantul va depune proiectul în luna în care se va încadra din punct de vedere al punctajului estimat. De exemplu: dacă un proiect a fost autoevaluat cu 75 de puncte, solicitantul îl va putea depune încă din prima lună a sesiunii când pragul de calitate este de 85 de puncte, dar va fi evaluat începând cu a doua lună când pragul de calitate va fi de 75 de puncte. Dacă se constată că solicitantul şi-a estimat punctajul cu mai mult de 20% față de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului și va fi finanțat doar dacă rămân sume disponibile după selectarea celorlalte proiecte”, a declarat Gheorghe Cocină, directorul AFIR Gorj.  

Sesiunea se poate încheia înainte de termen

Potrivit conducerii AFIR Gorj, aceste prime sesiuni anuale pentru depunerea de proiecte sunt continue până la data de 30 octombrie 2015 sau până la epuizarea fondurilor alocate în acest an pentru fiecare submăsură în parte. Astfel, sesiunile continue aferente anului 2015 se pot opri înainte de termenul limită dacă valoarea totală solicitată prin cererile de finanțare a proiectelor atinge nivelul alocării respectivei sesiuni. „Lansarea primelor măsuri de finanțare din PNDR 2020 vine cu o serie de elemente și soluții inovative care vor asigura o gestionare eficientă şi transparentă a fondurilor europene şi totodată, va facilita accesul la finanțare. Această facilitare este asigurată prin scurtarea perioadelor de evaluare și selecție a proiectelor și prin aplicarea de simplificări procedurale și mecanisme utile potențialilor beneficiari depunere on-line, bază de date cu prețuri de referință, procedură de achiziții private on-line etc”, a menţionat Gheorghe Cocină.

TERMEN

Un alt element de noutate, care se va aplica odată cu lansarea primelor măsuri, îl constituie emiterea de rapoarte de selecție lunare, fiind astfel scurtat timpul de analiză a proiectelor. Termenul estimat pentru evaluarea proiectelor este de 37 de zile lucrătoare de la sfârșitul lunii în care au fost depuse respectivele proiecte. Acest termen se poate majora cu 10 zile lucrătoare dacă sunt în evaluare proiecte pe două sau mai multe sub-măsuri. Tot în această perioadă se pot depune şi proiecte pe Strategie Locală de către GAL (Grup de Iniţiativă Locală).

Vizualizări: 292

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: