Staţia de măsurare a calităţii aerului din Târgu Jiu este defectă

Staţia care înregistrează poluarea la nivelul municipiului Târgu Jiu nu mai funcţionează de mai bine de o lună. Sistemul s-a defectat şi nu a fost reparat până acum din lipsă de fonduri. Conducerea Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Gorj a cerut bani la Ministerul Mediului pentru a achiziţiona o nouă aparatură necesară pentru funcţionarea staţiei şi speră ca în două săptămâni să şi primească finanţarea necesară.

Singura staţie de măsurare a calităţii aerului de la nivelul municipiului Târgu Jiu, care este amplasată lângă serele de la sediul Aparegio încă din anul 2008, s-a defectat de mai bine de o lună. Pentru o bună funcţionare a sistemului este nevoie de o temperatură de 20 de grade Celsius, indiferent de sezon, care era asigurată de un sistem de aer condiţionat complex care s-a defectat. Sistemul este similar cu cel al staţiilor de la Rovinari şi Turceni, unde şi acolo se monitorizează calitatea aerului dată fiind activitatea termoenergetică din zonă.

Staţia înregistrează poluanţi generaţi de activităţi industriale, respectiv pulberi de oxizi de azot şi oxizi de sulf şi carbon. Cum staţia de la Târgu Jiu nu mai funcţionează, panoul care prezintă calitatea aerului la nivel de judeţ ce este amplasat în Piaţa Prefecturii nu mai indică situaţia la nivel de municipiu în privinţa poluanţilor. Astfel, Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Gorj nu poate raporta date de calitatea aerului la Ministerul Mediului care la rândul său nu poate raporta Comisiei Europene, care, aşa cum se ştie, a trasat nişte directive clare în privinţa reducerii poluării la nivelul Uniunii Europene.

Şeful APM Gorj, Nicolae Giorgi, speră să primească cât mai repede banii necesari pentru a repune staţia în funcţiune. „Staţia s-a defectat în urmă cu circa o lună. Trebuie achiziţionat un nou aparat de aer condiţionat. Am făcut o solicitare la Ministerului Mediului pentru suma de 2500 lei. Aşteptăm o rectificare de buget şi estimez că în circa două săptămâni vom primi banii”, a declarat directorul Nicolae Giorgi.

Datele privind calitatea aerului înregistrate de staţiile amplasate în judeţ sunt cu transmitere în timp real şi pot fi vizualizate de specialişti de la un calculator.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: