Statul retrage avizele pentru cariera de la Rânca

Scandalul mediatic produs în jurul unei firme care urmează să deschidă o carieră în Rânca, le-a atras atenţia şefilor de la Drumuri Naţionale Craiova, care au retras un aviz pe care filiala de la Gorj îl acordase. Deschiderea carierei de granit din Rânca produce într-adevăr mari pagube, atât drumului care traversează Transalpina, aproape finalizat, cât şi mediului înconjurător.

Deschiderea unei cariere de granit la Rânca pare să nu aibă finalitate, dacă luăm în seamă că firma respectivă a pierdut unul dintre avizele care-i asigura dreptul de exploatare.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova a retras deja acordul de principiu pe care Drumurile Naţionale, filiala Gorj l-a emis societăţii care intenţionează să deschidă o carieră de granit în Rânca. Acordul a fost emis în perioada în care la filiala Gorj a Drumurilor Naţionale se afla Dumitru Leuştean, iar acum, DRDP Craiova a considerat că nu intră în competenţele instituţiei să dea acest acord. „Domnul Leuştean le-a dat un acord de principiu pentru a deschide o carieră la kilometrul 25. Normal trebuia să îl dea DRDP-ul Craiova toate avizele, deci firma respectivă să vină cu o documentaţie, noi să o înaintăm la Craiova. Acum avizul a fost retras de DRDP Craiova”, a declarat Ion Dina directorul de la Drumurile Naţionale, filiala Gorj.

Consilierul judeţean Ionel Manţog a comentat pe marginea acestei situaţii subliniind că firma respectivă ar fi trebuit respinsă de la început de către autorităţi, dacă vrem să facem turism în Rânca. Acesta crede că e un act de neseriozitate să dai un aviz pe care apoi să-l retragi, ceea ce va produce pagube pentru respectiva firmă. 

 „Nu trebuie să dăm vina pe ală, că ăla ce a făcut- A găsit acolo un zăcământ. Ce, îl condamnăm pe ăla că vrea să facă acolo o afacere, dacă noi nu îi spunem pleacă mă de aici că facem turism. Sau îi spunem acum, după ce omul şi-a făcut documentaţia, a început să-şi cumpere utilajele. Acela ce vină are-”, susţine consilierul judeţean Ionel Manţog. Conform unor surse apropiate investitorilor, societatea interesată să deschidă această carieră la Rânca ar fi cheltuit până acum nu mai puţin de 100 de mii de euro pe avizele obţinute.

ACORD

Printre cei care se opun cu vehemenţă înfiinţării acestei cariere sunt edilii de la Baia de Fier. Primarul Mihuţescu nici nu vrea să audă de aşa ceva. „Nimeni nu este de acord cu deschiderea acestei cariere. Trebuie să ne gândim că oamenii au băgat bani acolo, au investit şi nu ştiu dacă cuiva îi cade bine ca atunci când vrea să se odihnească să vină praful din carieră peste el”, susţine Mihuţescu.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: