Știai că în aparatele frigorifice sunt cei mai mulți germeni din casă? Cum să-ți cureți frigiderul!

Dacă intrați în bucătărie, vă puteți aminti cu exactitate când ați curățat ultima dată blatul, masa sau ustensilele de bucătărie? Dar vă puteți da seama când ați curățat bine frigiderul ultima dată? Probabil ca nu. Și nu sunteți singurii. Frigiderul este unul dintre elementele care cad primele în uitare atunci când vine vorba de curățenia în bucătărie și, cu toate acestea, este unul dintre cele care conține cei mai mulți germeni la interior.

Cel puțin așa a fost certificat în 2010 de un studiu realizat de Global Hygiene Council pentru care au fost examinate probe de gospodării din nouă țări diferite. În timpul anchetei, s-a descoperit că în 40% din case, interiorul frigiderelor avea un nivel ridicat de bacterii și mucegaiuri capabile să afecteze alimentele conservate.

Frigider - oferte eMAG

Proprietarii acelor frigidere au crezut cu siguranță că aparatele lor erau impecabile. S-ar putea să credeți același lucru, dar doar pentru că arată curat nu înseamnă că este. „Alimentele conțin microorganisme pe care nu le vedem, acestea se acumulează și provoacă mirosuri, contaminează alte alimente și pot duce la toxiinfecție”, spun specialiștii.

De ce trebuie să țineți cont atunci când curățați frigiderul:

1. Deconectați frigiderul

Primul pas pentru a face o curățare corectă este deconectarea aparatului de la rețea. În acest fel, nu numai că vom economisi energie, dar vom putea lucra și mai confortabil fără ca bip-ul ușii să ne amintească că l-am lăsat deschis.

2. Scoateți mâncarea

Trebuie să golim frigiderul înainte de a începe curățarea acestuia

Cu frigiderul oprit, pasul următor este golirea frigiderului de alimente. Ideal este să le păstrați în pungi izoterme sau într-un loc răcoros, astfel încât să nu se deterioreze pe parcursul întregului proces. Înainte de a începe curățarea, trebuie să ne asigurăm că nu există straturi de gheață. Dacă există, este recomandabil să așteptați să se dezghețe.

3. Scoateți piesele detașabile

Ouăle, sertarele, tăvile și alte părți detașabile pot fi spălate afară, fie cu săpun, fie punându-le în mașina de spălat vase. „Astfel le putem curăța mai bine și evităm să lăsăm urme de produse chimice în frigider”, explică Riera.

Fiți atenți! Majoritatea ciupercilor se adună pe cauciucurile ușilor.

4. Curățați cu apă și săpun

În timp ce părțile detașabile se usucă, putem începe curățarea cu o cârpă umedă și săpun ușor. „Cu toate acestea, acest lucru nu ucide bacteriile”, avertizează Riera. Acest prim pas servește doar pentru a îndepărta murdăria superficială, cum ar fi petele sau incrustările.

5. Dezinfectați cu oțet

Sunt necesare soluții chimice pentru dezinfectarea și uciderea microorganismelor. Oțetul se folosește de obicei deoarece datorită acidității sale este un dezinfectant natural care nu lasă reziduuri sintetice. Dacă se preferă, există și produse specifice pentru decontaminarea dispozitivului. „Este foarte important să nu uitați să curățați și să dezinfectați cauciucurile ușii: aici se acumulează în general ciupercile”, își amintește Riera.

Frigidere - oferte eMAG

6. Lăsați-l să se usuce

Este important să curățați mânerele de deschidere ale frigiderului, deoarece cea mai mare contaminare este concentrată pe ele.

Odată curățat, vom lăsa ușa frigiderului deschisă pentru a lăsa umezeala să treacă. Dacă dorim să grăbim procesul, îi putem oferi o hârtie uscată.

7. Și ușa exterioară contează

Deși poate nu pare, exteriorul frigiderului este una dintre părțile pe care ar trebui să le curățăm mai frecvent. Mai ales mânerele de deschidere, unde se concentrează mai multă contaminare. În mod normal, când gătim și manipulăm mâncarea, atunci când deschidem ușa frigiderului fără să ne spălăm mai întâi pe mâini. Aici puteți utiliza produse de curățare standard, atâta timp cât sunt materiale neoxidabile.

Deși este recomandat să faceți o curățare amănunțită la fiecare trei sau patru luni, există și modalități de a preveni atât acumularea de microorganisme, cât și mirosul neplăcut pe care acestea îl provoacă. Una dintre ele este la fel de simplă ca și curățarea scurgerii oricărui produs, fie că este vorba de o picătură de lapte sau puțin gem. O altă cheie este curățarea externă a recipientelor de sticlă sau a tupperelor înainte de a le introduce în frigider.

Vizualizări: 1,550

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: