Stiri pe scurt

Şcoala din Ploştina nu mai are elevi

Şcoala de la Ploştina riscă să rămână fără elevi în următorii doi ani. Dorin Hanu, primarul municipiului Motru, spune că elevii din Ploştina preferă şcolile din oraş astfel că, în scurt timp, unităţile de învăţământ de aici vor rămâne fără copii. „Cea mai apropiată şcoală se află la 1,5 km, iar acolo învaţă peste 1.000 de elevi. Noi asigurăm microbuze pentru naveta elevilor, clar că cei mai mulţi părinţi preferă să îşi trimită copiii la şcoală la oraş”, spune Hanu. (A.I.)

Angajaţii de la mediu, o săptămână cu bicicleta

În perioada 16-22 septembrie se desfăşoară „Săptămâna Europeană a Mobilităţii”. Evenimentul are drept scop sporirea interesului populaţiei pentru decongestionarea traficului, reducerea poluării şi îmbunătăţirea stării de sănătate. Angajaţii (APM) Gorj vor renunţa la autoturismele proprii pentru a se deplasa pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun. (A.I.)

Şcoala de la Roşiuţa va deveni muzeu de icoane

Cea mai veche şcoală din zona Motru a fost desfiinţată din cauza numărului mic de elevi. Astfel, şcoala, monument istoric, va deveni muzeu al localităţii. Dorin Hanu, primarul municipiului Motru, spune că şcoala de la Roşiuţa are o vechime de peste o sută de ani şi este declarată monument istoric. Acesta adaugă că instituţia a fost reabilitată acum 12 ani cu fonduri de la Uniunea Europeană. Acum, şcoala care cândva avea şi internat, va deveni muzeu al satului. „Părintele din satul Roşiuţa vrea să expună într-o încăpere icoane. E un lucru bun că în acest fel se şi întreţine clădirea. În şcoala de la Roşiuţa va fi amenajat un muzeu al satului “, spune Dorin Hanu. (A.I.)

Utilaje depăşite la ISU Gorj

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj se confruntă cu o lipsă de dotări, lucru ce le îngreunează unele dintre misiuni. Acest lucru a fost confirmat de inspectorul şef Liviu Dumitraşcu, chiar de Ziua Porţilor Deschise celebrată de unitate. „Pentru realizarea misiunilor este clar că este nevoie şi de o dotare adecvată. Este adevărat că în momentul de faţă dotarea inspectoratului este undeva la 60% din necesar“, a declarat Liviu Dumitraşcu. Acesta a adăugat că multe dintre utilajele folosite de pompieri sunt depăşite. Lucrul acesta este recunoscut chiar şi de prefectul Judeţului, Ion Florescu, însă acesta dă din umeri atunci când este întrebat despre eventuale soluţii. (M.N.)

Direcţia de cultură, în renovare

Sediul Direcţiei de Cultură Gorj este în renovare. Reparaţiile vor costa 60.000 lei, bani obţinuţi din sponsorizări. Aici va fi amenajat un punct de desfacere a obiectelor tradiţionale gorjeneşti, un centru de informare turistic, un magazin de instrumente muzicale şi o sală de protocol. Meşterii populari vor putea vinde obiecte de ceramică, icoane, cusături şi ţesături la pavilionul intitulat „Lada de zestre”. Într-o altă sală, fotografii şi artiştii plastici vor avea posibilitatea să-şi expună lucrările. Lucrările de amenajare au început în urmă cu două săptămâni şi vor dura până în jurul datei de 15 octombrie. (D.M.)

Angajatorii lasă angajaţii ITM fără salarii

Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj riscă să nu îşi mai primească salariile.  Motivul: angajatorii dau faliment rând pe rând. Conducerea Inspectoratului anunţă că anul acesta numărul contractelor de muncă încetate este mult mai mare comparativ cu numărul de contracte înregistrate. Dacă în anul 2008 numărul de contracte înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă era mult mai mare faţă de numărul de contracte încetate, anul acesta este exact invers. „Este o situaţie dificilă. Anul trecut au fost 26.868 de contracte înregistrate şi cu 400 mai puţine contracte încetate. Anul acesta sunt doar 12.768 contracte înregistrate şi cu 4000 mai multe contracte încetate. Dacă va creşte în continuare numărul angajatorilor care, din cauza crizei economice, îşi închid afacerile, instituţia va fi serios afectată. Nu vor mai fi bani pentru salarii întrucât drepturile salariale ale angajatorilor sunt plătite din contribuţia la stat a angajatorilor pentru serviciile prestate de inspectorii de muncă”, a declarat Alexandru Căruntu, director coordonator adjunct ITM Gorj. În prezent, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj are 62 de angajaţi. (L.G.)

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: