Strategia energetică, gata în octombrie. Cât mai contează cărbunele!

Strategia energetică a ţării va fi gata în luna octombrie, a anunţat ministrul delegat de la energie, Răzvan Nicolescu. Din fericire pentru Gorj, cărbunele este o resursă importantă de care se va ţine seama în actuala strategie. Dar, din comunicatul ministerului rezultă că până la urmă termocentralele pe cărbune vor fi afectate de scăderea consumului. Cât despre energia verde, în noua strategie se trece la dezvoltarea energiei pe biomasă.

Departamentul pentru Energie a elaborat primul set de principii care vor sta la baza noii strategii energetice pentru perioada 2014-2035, a anunţat instituţia printr-un comunicat de presă. Echipa ce lucrează la strategie va fi coordonată de către secretarii de stat Karoly Borbely şi Mihai Albulescu.

Energia nucleară este esenţială, cărbunele rămâne

Documentul va fi realizat avându-se în vedere starea actuală a sistemului energetic românesc, dar şi angajamentele asumate de ţara noastră ca stat membru al Uniunii Europene şi în relaţiile cu organismele financiare internaţionale. „La elaborarea strategiei energetice se va considera că este important pentru România să păstreze un mix energetic echilibrat“, se arată în comunicatul de presă. În plus, în noua strategie se va merge pe dezvoltarea energiei nucleară. Şi cărbunele este o resursă importantă pentru România. „Dezvoltarea energiei nucleare este esenţială pentru realizarea obiectivelor europene vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Cărbunele ar putea rămâne o sursă importantă pentru asigurarea securităţii energetice a României, chiar dacă ponderea acestuia în mixul energetic se va diminua, fiind afectată de creşterea consumului de energie“. Piaţa de energie din România ar putea fi integrată în preajma anilor 2019 – 2020 în piaţa Uniunii Europene, în condiţiile în care proiectul creării unei politici energetice europene comune va fi accelerat. De asemenea, strategia susţine implementarea regulilor de guvernanţă corporativă în companiile de stat.

Energia verde rămâne

 „Există perspective reale ca România să-şi îmbunătăţească independenţa energetică sau chiar să devină independentă energetic în preajma anului 2020, mai ales, datorită zăcămintelor din Marea Neagră şi chiar dacă va continua, cel mai probabil, să fie dependentă într-o oarecare măsură de importurile de ţiţei“, se mai arată în comunicatul de presă. În noua strategie se promovează investiţiile în energia regenerabilă pe biomasă, dat fiind că piaţa este deja suprasaturată de energia eoliană şi fotovoltaică. „În perioada 2014-2024, România ar trebui să încurajeze dezvoltarea prudentă a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasă, ţinând cont că investiţiile în eolian şi fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid şi într-o manieră nesustenabilă în ultimii ani. (..)O prioritate în domeniul regenerabilelor ar putea să vizeze identificarea unei alternative la combustibilii clasici folosiţi în sectorul transporturilor“. În următorii ani, instalarea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice în eolian şi fotovoltaic ar putea cauza probleme semnificative în funcţionarea sistemului, mai ales pentru energia pe cărbune.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: