Strategia energetică, mai mică şi lipsită de soluţii

Ministerul Energiei a pus joi în dezbatere publică strategia energetică a României. Unul din punctele strategiei constă în realizarea unor noi capacităţi de producere a energiei pe bază de lignit la Rovinari. Cu privire la cărbune, în strategie se arată că exploatările existente vor fi epuizate în 28 de ani.

Proiectul strategiei energetice are porţiuni copiate din strategia de pe vremea tehnocraţilor, dar are doar 60 de pagini, la jumătate decât avea precedentul proiect.

Potrivit proiectului, capacitatea netă instalată şi disponibilă în centrale termoelectrice pe bază de lignit şi de huilă este de 3300 MW.

Specialiştii cred că situaţia energiei pe cărbune nu se va modifica semnificativ până în 2025, dar pe termen mediu totul depinde de costuri. „Pentru a-şi păstra locul în mixul energiei electrice, costul lignitului trebuie să fie cât mai scăzut, iar consumul propriu tehnologic al grupurilor energetice trebuie redus. Noile capacităţi pe bază de lignit trebuie să aibă parametri supra-critici, eficienţă ridicată, flexibilitate în operare şi emisii specifice de GES scăzute. Proiecţiile de preţ pentru energia electrică şi pentru certificatele ETS indică păstrarea competitivităţii lignitului în mixul de energie electrică, la un nivel asemănător celui din prezent, cel puţin până în anul 2025”, se arată în proiectul de strategie.

„Pe termen lung, rolul lignitului în mixul energetic poate fi păstrat prin dezvoltarea de noi capacităţi, prevăzute cu tehnologie de captare, transport şi stocare geologică a CO2 (CSC)”, mai arată documentul citat.

 Grup nou la Rovinari

Proiectul de strategie energetică vorbeşte şi despre necesitatea construirii unor capacităţi noi în cadrul termocentralei Rovinari, care are avantajul de a fi aproape de exploatările de cărbune.

Patru mii de noi locuri de muncă ar presupune realizarea unor grupuri energetice noi la Rovinari, investiţia fiind de un miliard de euro.

Strategia face referire la probleme din sistemul energetic, descrie situaţia actuală, dar nu vine cu soluţiile pe care le aşteaptă minerii şi energeticienii din Gorj.

Vizualizări: 1,032

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: