Străzile dintr-o comună gorjeană, iluminate cu energie solară

Toate instituțiile și străzile din comuna gorjeană Bălănești ar putea fi iluminate cu energie electrică produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Administrația locală a inițiat demersurile pentru amenajarea unei centrale fotovoltaice și speră să obțină finanțare prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu. Autoritățile au solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj emiterea acordului de mediu pentru realizarea investiției. Parcul fotovoltaic va fi realizat pe terenul aferent fostei școli din satul Voiteștii din Deal, pe o suprafață de circa 3000mp.

Primarul Ovidiu Pungan a explicat ce beneficii vor rezulta prin punerea în funcțiune a unei astfel de centrale. ”Este vorba de un parc fotovoltaic de mici dimensiuni, un proiect care se va face prin Fondul de Mediu. Energia care va fi produsă de acest parc va asigura iluminatul public stradal și pentru instituțiile din localitate. Pentru bugetul local, va fi o economie. Vom economisi lunar circa 7000 lei. Nu am semnat încă contractul de finanțare, deoarece mai avem de urmat niște proceduri. Ministerul Educației ne-a respins documentația pentru schimbarea destinației la fosta școală și trebuie să mai mergem cu niște completări. În circa 2 luni, cred că vom semna și acest contract de finanțare”, a declarat Ovidiu Pungan , primarul comunei Bălănești.

Proiectul are o valoare de 100 mii euro. Partea de cofinanțare a primăriei va fi de circa 100 mii lei, spun autoritățile locale. ”Banii i-am prevăzut în buget. În circa 2 ani, se vor acoperi. Perioada de garanție a acestei centrale este de 25 de ani”, a precizat primarul din Bălănești.

Vizualizări: 3,159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: