SUA reeditează Kosovo în Orientul Mijlociu

Sâmburii unui nou conflict internațional s-au ivit în Siria, care este acuzată că a folosit gaze toxice în lupta regimului Assad cu rebelii musulmani. Occidentul și mai ales SUA iau în calcul o posibilă intervenție militară de pedepsire a regimului președintelui sirian, în pofida amenințării Rusiei de a-și ține armele în teacă… De doi ani, regimul la putere se luptă cu rebelii musulmani, timp în care sorții au fost când de o parte, când de alta. Interesele lumii occidentale și ale Rusiei sunt imense și niciunei părți nu-i e indiferent finalul acestui adevărat război. Mai nou, Siria este acuzată că lângă Damasc a folosit gaze toxice împotriva rebelilor. Ar trebui să ne întrebăm cui folosește un atac chimic în zona respectivă?

Forțele guvernamentale câștigaseră teren în ultima vreme și era de aşteptat o indignare internațională și o intervenție în favoarea rebelilor, dacă se foloseau arme chimice... Atunci erau interesate forțele guvernamentale de a da occidentului motiv pentru o intervenție armată pe teritoriu său? De ce vrea SUA să înlocuiască un regim autoritar-dictatorial cu un haos fundamentalist? Vrea Israelul război extins în zonă? Poate, dacă am în vedere că Siria a făcut de-a lungul vremii propriul joc în Orientul Mijlociu și a sprijinit palestinienii, dușmanii Israelului. Și Siria se teme de externalizarea acestui război care o macină de doi ani, fapt pentru care acuzațiile de atac chimic au luat-o prin surprindere și a acceptat încetarea luptelor în zona Damascului precum și inspecția ONU.

De această dată este posibil ca acuzele SUA să fie doar o invenție, având în vedere argumentele președintelui sirian care într-un interviu acordat, e drept unui ziar rusesc, a explicat că forţele guvernamentale siriene au fost aproape de locul în care se presupune că s-ar fi aruncat gaze chimice săptămâna trecută,  fapt pentru care forțele guvernamentale nu și-ar fi distrus proprii soldați. Poate că e logic ce spune Assad, dar am mai văzut și altă dată motive inventate pentru intervenții militare  menite să legifereze doar interese economice, pentru că în lumea asta nu moare nimeni de grija altora… Rezervele de petrol de pe coastă, bazele militare, râvna la bucăți de teritoriu și multe alte motive strict economice și militare pot genera un război motivat de instaurarea păcii în zonă și de salvarea populației civile de la atacuri inumane. De fapt, Orientul Mijlociu a fost tot timpul o zonă tulbure din care n-au lipsit niciodată conflictele armate.

Ce mă uimește pe mine este faptul că, deși de doi ani mor pe capete oameni în această zonă, nici ONU și nici SUA nu s-au agitat. Acum când se presupune un atac chimic, s-au inflamat toți, de unde concluzia că jandarmilor lumii nu le e indiferent din ce cauză murim…

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: