O sondă NASA a ajuns pe Planeta Roşie

Sonda spaţială InSight, a Administraţiei Spaţiale şi Aeronautice Naţionale din SUA, a ajuns luni cu succes pe Marte, după o călătorie de şapte luni prin spaţiu.

Sonda InSight a costat 993 de milioane de dolari şi este primul dispozitiv spaţial care ajunge pe Marte din 2012, când roverul Curiosity al NASA a atins suprafaţa planetei. Dispozitivul spaţial, cu o înălţime de aproximativ un metru (circa 5,5 metri după extinderea panourilor solare), a fost lansat în urmă cu aproape şapte luni şi a parcurs circa 482 de milioane de kilometri, fiind o etapă de pregătire în vederea unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, pe care NASA speră să o facă până în 2030.

InSight are aproximativ 360 de kilograme, iar instrumentul central al dispozitivului este un seismometru realizat de Agenţia spaţială franceză, alături de şase senzori pentru activitate seismică foarte performanţi şi un instrument de foraj care va oferi informaţii despre temperaturile din subteran. Cu ajutorul acestora, specialiştii de la NASA speră să afle mai multe informaţii despre formarea planetei Marte.

Dispozitivul spaţial are la bord şi un microcip cu numele a 2,42 de milioane de oameni care s-au putut trece pe listă prin completarea unui formular online.

InSight are o durată de funcţionare de doi ani.

Vizualizări: 1,117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: