Succesiune gratuită pentru gorjeni. Ce trebuie să facă primarii

Cetăţenii din judeţul Gorj ar putea beneficia şi ei de succesiuni gratuite din partea statului român dacă primarii s-ar înghesui să acceseze programul de cadastrare gratuită lansat de Guvern şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Primăriile din Gorj pot solicita, începând din vara anului trecut, finanţare pentru realizarea gratuită a cadastrului general şi implicit a succesiunilor. În acest scop, fiecare localitate va putea primi în acest an până la 150.000 lei, cu 15.000 de lei în plus faţă de suma alocată în 2016. În Gorj, primarii nu s-au prea înghesuit, termenul limită până la care pot încheia contracte de finanţare cu oficiul de cadastru fiind 24 iulie. Primarii din Bengeşti Ciocadia şi Godineşti sunt printre aceia care au îndrăznit să acceseze programul. Deşi i se pare extrem de greu şi aproape imposibil de făcut în termen, primarul din Bengeşti Ciocadia, Victor Geogia, a depus cerere la OCPI. „Am accesat, deja am făcut contract cu o firmă şi suntem în tratative să mai angajăm încă o firmă de cadastrare. Noi putem beneficia de 130.000 lei în cadrul proiectului, numai că este foarte greu de făcut această cadastrare fiindcă sunt probleme mari, s-au eliberat titluri de proprietate suprapuse, va fi o problemă mare de tot. Oricum, termenul prevăzut de guvern nici pomină să ne încadrăm în el, ca şi cu legea 18. Legea 18 nu s-a terminat de 26 de ani, deci despre ce vorbim. Avem 2.600 de imobile pe raza comunei”, a declarat Victor Geogia, primarul din Bengeşti Ciocadia.

Terenuri şi gospodării părăsite

Cerere a depus şi primarul din Godineşti, Aurariu Coman, care spune că va primi din partea Oficiului de Cadastru suma de 107.000 lei anual, până la finalizarea proiectului. „Am semnat contractul de finanţare cu Oficiul de Cadastru, deja am obţinut şi procedura de achiziţie a serviciilor şi am contractat o firmă din Timişoara. Avem 2.500 de imobile de cadastrat, însă ne-am propus să facem numai 800-1.000 anul acesta. Sunt mai multe sectoare însă avem şi porţiuni unde sunt deja efectuate cadastre. O să fie greu pentru că avem multe zone unde sunt terenurile abandonate, o să fie greu să găsim proprietarii, dar avem şi parcele simple”, a spus Aurariu Coman, primarul din Godineşti.

SUCCESIUNE

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a alocat pentru acest an un buget de 1,2 milioane euro pentru plata succesiunilor derulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, care urmăreşte cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023. Peste 21.000 de români îşi pot face succesiunea gratuit în acest an, potrivit calculelor agenţiei.

Vizualizări: 5,859

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: