Surse: Ciurel, pus să plătească prejudiciul în locul BVA Coal

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a clasat dosarul prin care BVA Coal era acuzată de înşelăciune. Este vorba de o faptă descoperită acum mai bine de un an de Curtea de Conturi, care a arătat că în contractul denumit de presă "Cărbune pentru Serbia", o clauză din contract a fost modificată în defavoarea Complexului Energetic Oltenia.

Mai exact, societatea BVA Coal ar fi trebuit să depună o scrisoare de garanţie bancară de 3.460.080 lei (circa 780.000 de euro), ceea ce nu a făcut în termenul contractual, proabil neavând atâţia bani pe care să-i pună în bancă. BVA Coal a convins fosta conducere a CE Oltenia să accepte bilete la ordin în locul scrisorii de garanţie bancară, ceea ce s-a făcut prin act adiţional. Contractul de export cărbune către Serbia prin intermediul BVA s-a încheiat înainte de termen, dar când a vrut să execute biletele la ordin, CE Oltenia a constatat că nu erau decât câteva sute de lei în contul BVA. Dacă nu ar fi modificat inexplicabil contractul, CE Oltenia nu ar fi pierdut sutele de mii de euro.

Fosta conducere a CE Oltenia, reprezentată de Laurenţiu Ciurel, a făcut plângere penală pentru înşelăciune celor de la BVA Coal, dar pe 19 aprilie 2016 procurorul Grecu a clasat cauza, motivând că reprezentanţii CEO au semnat în cunoştinţă de cauză. Cu o precizare interesantă însă: "În privinţa creării unui prejudiciu, poate fi incidentă o eventuală răspundere a persoanelor decidente pentru modificarea clauzelor contractuale în detrimentul SC CEO SA şi nicidecum comiterea infracţiunii de înşelăciune de către administratorul SC BVA Coal", arată procurorul în ordonanţa de clasare.

Potrivit unor surse, CEO va lua măsurile necesare pentru recuperarea prejudiciului de 3.460.080 lei de la cei care au modificat abuziv condiţiile contractuale.

Vizualizări: 4,842

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: