O carieră a CE Oltenia riscă închiderea. Motivul!

Cariera Roșia din cadrul CE Oltenia riscă să fie închisă dacă în următoarele cinci luni depozitul de cărbune din zona blocurilor din Rovinari nu va fi mutat. Cel puțin asta susțin reprezentanții Agenției Pentru Protecția Mediului (APM) Gorj, care au anunțat că vor retrage autorizația de funcționare dacă termenul de conformare va fi depășit din nou. Compania a amânat o dată mutarea depozitului, deoarece încă de anul trecut ar fi trebuit relocat. CE Oltenia a demarat procedurile de mutare a depozitului însă durează și este foarte posibil să depășească termenul dat de autorități.

CE Oltenia trebuie să mute depozitul de cărbune al Carierei Roșia care este amplasat în Rovinari, în apropierea blocurilor, asta după ce comisarii de mediu au stabilit că zgomotul și praful produs prin funcționarea acestuia afectează populația din zonă. "Depozitul este în intravilanul orașului Rovinari și, așa cum ne arată analizele, așa cum și cetățenii au semnalat în nenumărate rânduri, provoacă un disconfort cel puțin locatarilor din zonele vecine", a declarat Gheorghe Sanda, comisar șef al Gărzii de Mediu Gorj.

CE Oltenia a identificat o zonă în care să reamenajeze acest depozit de lignit, numai că terenurile aparțineau cetățenilor din Fărcășești. Compania a avut nevoie și de autorizație de contrucție de la primărie și a trebuit să organizeze licitație pentru a desemna executantul lucrărilor. Toate aceste proceduri s-au dovedit a fi unele de durată mai ales că și lictația pentru construirea noului depozit a fost contestată.

Compania a fost și amendată

Astfel, CE Oltenia nu a respectat termenul, respectiv 31 decembrie 2015, pentru mutarea depozitului, astfel că societatea a fost amendată cu suma de 50.000 lei de comisarii Gărzii de Mediu. "CEO are în programul de conservare să mute depozitul. Anul trecut au solicitat acord pentru mutarea depozitului și nu l-au mutat până la 31 decembrie, conform termenului. Le-am dat o somație, să se conformeze. Au maximum 6 luni, dacă nu se suspendă toată autorizația pentru funcționarea carierei Roșia. În 11 martie le-am dat notificarea de suspendare. Practic ar putea rămâne fără autorizație de mediu. Vor să-l mute lângă depozitul de deșeuri al carierei. Din ce am înțeles au avut probleme cu terenurile și cu autorizația de construire de la primăria Fărcășești și abia acum, târziu, le-ar fi emis-o. Pe de altă parte s-a ținut licitația pentru construirea depozitului și au fost contestatații și este blocată", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

PROTEST

Sute de rovinăreni au protestat, săprămâna trecută, cerând mutarea depozitului de cărbune al carierei Roșia. Complexul Energetic Oltenia a răspuns atunci printr-un comunicat de presă spunând că investiția este în derulare.

Vizualizări: 4,775

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: