Două mii de concedieri de la CE Oltenia, pe masa acționarilor

Complexul Energetic Oltenia va concedia circa 2.000 de salariați, cel mai probabil în iulie. Acționarii companiei vor lua în discuție, în ședința din data de 20 mai, planul de restructurare și eficientizare pe patru ani, dar și cel de disponibilizare. Compania nu a notificat, încă, sindicatele cu privire la acest subiect. Pe ordinea de zi mai este și un proiect pentru modificarea unor articole din Contractul Colectiv de Muncă.

Pe 20 mai, Adunarea Generală a Acționarilor din CEO discută planurile de restructurare, reorganizare și eficientizare a companiei, dar și pe cel de disponibilizare pe următorii patru ani. În 2016, vor fi, cel mai probabil 2000 de concedieri. Președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), Dan Pîrvulescu, a declarat că sindicatele nu au fost notificate cu privire la aceste comcedieri. El a mai spus că au fost niște discuții, dar acestea au fost întrerupte de marșul minerilor la București și nu au mai fost reluate. Sindicaliștii susțin că vor solicita comcedierea în primă fază a celor angajați recent, apoi a celor care au mai încasat plăți compensatorii.

Maxim șase salarii compensatorii

Procedurile pentru punerea în aplicare a planului sunt greoaie și vor dura aproape două luni. Conducerea vrea să concedieze 2.000 de persoane din CE Oltenia, cu maxim 6 salarii compensatorii și venit de completare pentru cei care sunt aproape de pensie. Problema este că administrația dorește să pună pe liber și pe cei care ar îndeplini condițiile de pensionare în 2019, ceea ce înseamnă că mai bine un an aceștia vor rămâne fără venit. Reamintim că venitul de completare se acordă doar pe perioada de doi ani. În primul an oamenii primesc venit de completare și șomaj, adică în jur de 1.900 de lei, iar în al doilea an doar venit de completare, adică în jur de 1.200 de lei.

În plus, acționarii vor discuta și negocierea unor clauze din contractul colectiv de muncă al societății, în vigoare pe perioada 2015-2017. Cel mai probabil, crede liderul Dan Pîrvulescu, este vorba despre articolele care privesc plăți compensatorii pentru 2015, nu și pentru 2016.

RAPORT

Totodată, AGA va supune aprobării raportul pe 2015 al Consiliului de Supraveghere al societății și situațiile financiare, inclusiv acoperirea pierderilor contabile înregistrate anul trecut, precum și raportul cu privire la remunerațiile și alte beneficii acordate administratorilor și directorilor companiei în 2015.

FINANȚE

CE Oltenia a încheiat anul 2015 cu o pierdere de 900 de milioane de lei, iar pe primul trimestru din 2016 a raportat un profit de 140 milioane de lei.

Vizualizări: 8,173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: