Sute de cabane din Rânca au rămas fără apă: ”Am topit zăpada pentru toaletă!”

Sute de unități de cazare din stațiunea montană Rânca au rămas de sărbători fără apă la robinete, din cauza consumului mult prea mare în această perioadă. Debitul de apă este unul mic, iar turiștii și cabanierii au avut de suferit. Problema nu a luat sfârșit, iar proprietarii unităților de cazare stau cu inima strânsă și de Revelion. Unii turiști au fost nevoiți să topească chiar și zăpada.

Au mers în vacanță, însă au avut parte de o surpriză neplăcută. Este vorba despre câteva sute de turiști care au ajuns să petreacă de Crăciun în stațiunea montană Rânca. O parte dintre unitățile de cazare de la munte au rămas fără apă la robinet din cauza consumului mult prea mare, dar și din cauza faptului că nu au fost făcute investiții la timp. Acum, cabanierii, caută soluții ca situația să nu se repete și de Revelion.

”Nu este absolut nimic. Nici măcar în rețeaua principală a străzii. Decât aer avem, decât aer. Merge pompa în gol. De o săptămână nu avem apă deloc la rețea, iar această problemă persistă de ultimii 5-6 ani. Se cunoaște că au fost schimbări climatice, a afectat și Rânca. Au fost precipitații foarte puține anul acesta, dar ar fi trebuit cei care se ocupă cu administrarea rețelei să ia măsuri din timp. Să acceseze fonduri europene, să facă proiecte și să suplimenteze numărul de rezervoare de unde se alimentează, din munte chiar”, spune Tomiță,  un cabanier.

Crăciunul a trecut, iar proprietarii de cabane își așteaptă turiștii de Revelion. Oamenii stau cu frica-n sân și se tem că nu vor avea apă.

”Niciun strop. Trebuie să facem curat pentru turiștii de Revelion. Așteptăm să vină și nu avem nici măcar un gram de apă. Nu curge niciun gram de apă la robinet. Numai să cumpărăm cisterne, bazine din astea de o tonă și să ne cărăm apă de la Novaci”, a mai spus un alt cabanier.

Turiștii sunt cei mai afectați. Au fost nevoiți să topească zăpada pentru a avea apă la toalete.

”Sunt turist și, în partea de început a stațiunii, am înțeles că circa 200 de locații, printre care și locul la care stau, am stat fără apă. A venit pe la 3 noaptea și pe la 8-9 dimineața s-a oprit. Pentru nevoi, ca să zic așa, am folosit apa din zăpada de afară pe care am topit-o. Altă soluție nu puteam avea”, a declarat un turist.  

Autoritățile au venit și cu o soluție pentru cabanieri. Practic, până la rezolvarea problemei, aceștia ar trebui să se descurce singuri.

”Pentru această perioadă scurtă, pentru că vin zilele de sfârșit de an, se sărbătorește Revelionul și vin mulți turiști, acolo este o chestie de bună vecinătate. Trebuie să înțeleagă toți că trebuie să mai închidă robinetul să mai ajungă apa și la vecinul pentru că a fost un an secetos, cu puține precipitații”, spune prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu.  

În stațiunea montană Rânca sunt circa 800 de unități de cazare, iar dintre acestea 200 se confruntă cu lipsa apei. Au fost cabane care au rămas închise din cauza acestui lucru, turiștii renunțând la cazare.

Vizualizări: 3,210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: