Sute de colindători în Piaţa Prefecturii. Un primar printre colindători!

Alaiul obiceiurilor de iarnă a poposit în Piaţa Prefecturii și în acest an. Sute de colindători din diferite zone ale judeţului şi chiar din Baia de Aramă, din Mehedinţi, au participat la această manifestare devenită o tradiţie a Gorjului. Printre colindători s-au aflat atât copii, cu vârste de 3-4 anişori, cât şi vârstnici, de peste 70 de ani, dar și primarul din Polovragi Gheorghe Epure. În Piaţa Prefecturii au fost prezentate obiceiuri precum Ursul, Capra şi Piţărăii. Potrivit tradiţiei, toţi colindătorii au fost răsplătiţi cu dulciuri de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj.

Startul alaiului de iarnă a fost dat de cei mai mici dintre colindători, care au venit îmbrăcaţi în costume populare şi au prezentat tradiţii din zonele Tismana şi Cloşani. Cei mai vârstnici colindători provin din zona Polovragi. Grupul colindătorilor din Polovragi a fost condus de primarul Gheorghe Epure. „Sunt membru în ansamblu de la o vârstă fragedă, de prin clasa a III-a, iar acum continuăm tradiţia şi vrem ca şi copiii noştri s-o ducă mai departe. Este sărbătoarea familiei şi e păcat să nu-ţi trezeşti emoţiile în aceste momente”, a spus Gheorghe Epure. 

La colindat la 70 de ani

Îmbrăcaţi în ciobani şi înarmaţi cu fluiere, colindătorii spun povestea ursului prins şi jupuit după ce a mâncat 10 miei. „Ăsta e farmecul sărbătorilor. Să mergem din casă în casă şi să spunem povestea ursului. În colindă se spune că am prins un urs care ne-a mâncat 10 miei. L-am legat, l-am jupuit, iar acum îi purtăm blana, iar ursul nostru trebuie să joace după cum îi cântăm noi cu fluierul”, a declarat un colindător. Unul dintre cei mai vârstnici colindători din Polovragi spune că sărbătorile de iarnă reprezintă un bun prilej de distracţie pentru localnici. „Sărbătorile la noi, în Polovragi, sunt foarte frumoase. Avem colinde prin sat, mergem cu capra, mergem cu ursul, dăm colindeţul, vin copiii dimineaţă, iar noi le dăm fiecare ce avem. Noi ducem o viaţă foarte bună, suntem distractivi, cântăm, bem, toată treaba e să fim sănătoşi”, a declarat Ilie Carcalicea, gorjeanul care nu a renunțat la obiceiul colindatului nici la 70 de ani.

Grupul de colindători de la Cloşani au prezentat autorităţilor judeţului obiceiul din seara de Ajun. „În Ajunul Crăciunului, toţi oamenii poartă măşti şi dansează. După aşa-zisul dans al moşilor se aleg cele mai frumoase măşti. Obiceiul de Crăciun “Piţărăi cu măşti” se desfășoară în data de 24 decembrie”, spune Carmen Sarcină, coordonatorul Ansamblului “Roua” din Cloşani. Când pleacă în Piţărăi, fiecare colindător din Cloşani poartă o traistă în spate, un săculeţ  pe umăr şi un băţ de alun împodobit frumos. Familiile colindate le împart mere, colaci şi nuci.

Galerie foto



Vizualizări: 465

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: