Ultimatum! Consiliul Județean poate pierde Casa Iosif Keber

Publicistul gorjean Ion Mocioi le dă un ultimatul responsabililor din Consiliul Județean Gorj. Mocioi spune că în situația în care nici în 2017 Casa Muzeu „Iosif Keber“ nu va fi reabilitată își va lua imobilul înapoi. Publicistul spune că a moștenit clădirea de la fostul pictor și că i-a fost luată abuziv de autoritățile județene, dar că o va recupera pe calea instanței dacă nu vor fi efectuate lucrările necesare de restaurare. 

Ion Mocioi a explicat că l-a sprijinit pe pictorul Iosif Keber în ultimii săi ani de viață după ce soția acestuia a murit. În schimb, i-ar fi lăsat, prin testament, toată averea sa, casa dar și colecția cu mii de volume. A donat cărțile Secției de Artă a Bibliotecii Județene „Christian Tell“, care funcționează în prezent în Casa Muzeu „Iosif Keber“, dar nu și imobilul, spune acesta. "Deocamdată nu le-am oferit clădirea. Am dat prin semnătură numai operele. Așa că, deocamdată, funcționează în ea pe baza unei decizii dată imediat după Revoluție, în mod abuziv, de către Consiliul Județean din acea vreme, fără să fiu întrebat. Un act oficial scop din partea moștenitorului nu este", a declarat publicistul Ion Mocioi. 

Aproape 2 milioane de lei pentru reabilitare

Clădirea se află într-un avansat stadiu de degradare, tencuiala a căzut pe alocuri iar lemnul a putrezit din cauza infiltrațiilor. Asta îl determină pe moștenitorul direct al pictorului Iosif Keber să le dea un ultimatul celor de la Consiliul Județean, care au în administrare imobilul. "Casa a fost restaurată de către mine din banii pe care i-a lăsat pentru treaba aceasta. Numai că de atunci ea a continuat să se distrugă și a rămas în paragină până la ora aceasta. Consiliul Județean a realizat un proiect de restaurare numai că acesta nu s-a aplicat deși banii au fost repartizați de câteva ori în anii trecuți. Dacă până la anul, în 2017, nu realizează restaurarea îmi permit să o fac eu dar le-o iau din stăpânirea pe care o au ilegal", a mai spus Ion Mocioi.

Responsabilii de la Consiliul Județean Gorj vorbesc despre un proiect pe care l-au realizat împreună cu arhitectul Iulian Cămui, pentru reabilitarea clădirii, pentru care speră să obțină finanțare din fonduri europene. "Am depus proiectul pe fonduri europene, total sumă 1.8 milioane lei. Așteptăm zilele acestea evaluarea dar din ce cunosc și cum am întocmit proiectul cred că va fi declarat eligibil. Sperăm să semnăm contractul de finanțare în prima lună a anului 2017 după care să înceapă activitatea propriu-zisă, a licitației, pentru reconsolidare, reconstrucție, tot ce înseamnă proiect depus pentru Casa Iosif Keber", a explicat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

REFLECTOR

Despre starea în care se află Casa Muzeu „Iosif Keber“, care de altfel este și monument istoric de categoria B, dar și mai multe informații legate de acest subiect veți putea afla în ediția de marți, 20 decembrie, a emisiunii Reflector, ce va fi difuzată pe postul de televiziune Accent TV, de la orele 18.30.        

Vizualizări: 2,134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: