Sute de IT-iști se pot întoarce acasă. Cluster Power lângă Craiova!

Sute de IT-iști și cercetători vor lucra în apropierea Craiovei, acolo unde o companie românească, înfiinţată în 2019, construieşte un campus care va număra cinci centre de date ce vor conecta România la marile centre de date din lume.

Proiectul în valoare de aproape 40 de milioane de euro va fi finalizat în 2025, bazele lui fiind puse de antreprenorii Cosmin Georgescu, Vladimir Ester şi Carmen Ursa Georgescu. Parcul tehnologic pe care îl construieşte ClusterPower în localitatea Mischii, judeţul Dolj, se va întinde pe o suprafaţă de 25.000 mp 

Data center-ul funcționează ca parte a unui campus hiperscale. Va avea cinci centre de date ce se vor conecta la aproape opt sute de centre de pe glob. "Primul data center Cluster Power aduce toate ingredientele soluțiilor pe care le oferă. Atât parte de reziliență, de a putea face față tuturor elementelor neprevăzute, cât și parte de procesare. Aducem deja primul super computer din România și primul super computer din regiune”, a spus Cosmin Georgescu, CEO Cluster Power.

„ClusterPower construieşte lângă Craiova o infrastructură de Inteligenţă Artificială one-stop-shop, cea mai mare din România şi din regiune prin care va crea contextul pentru stimularea creşterii economice a regiunii, permiţând găzduirea şi dezvoltarea de soluţii digitale de ultimă generaţie, cu valoare adăugată ridicată”, au transmis reprezentanţii companiei.

Campusul de date are propria centrală de energie electrică, produsă din mai multe surse, și un sistem performant care-i asigură autonomia. Iar asta îl face foarte sigur, a spus Vladimir Ester, CTO Cluster Power: "Primul centru de date certificate Tier III de către Uptime Institute, organizația mondială de certificare date center. Certificarea aceasta garantează reziliența și securitatea datelor care sunt hostate în centrul nostru de date”.

Fondatorii ClusterPower au încheiat un parteneriat cu Nvidia - liderul global pe zona de hardware destinat aplicaţiilor de inteligenţă artificială - pentru a aduce la Craiova un supercomputer, primul din România și din regiune.

 Cluster Power e membru în Alianța Europeană de supercomputere.

Vizualizări: 3,543

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: